ΔΙΕΘΝΕΣ
20/07/2017 09:29 EEST | Updated 20/07/2017 09:31 EEST

Οι Ρώσοι κατάσκοποι της διπλανής πόρτας: Η περίπτωση των Γκουρίεβ

jonathansloane

Εάν έχετε παρακολουθήσει την σειρά «The Americans», τότε θα έχετε ακούσει για τους λεγόμενους «sleeper agents», τους Ρώσους κατασκόπους που κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου παρίσταναν τους Αμερικανούς της διπλανής πόρτας, συχνά πείθοντας ακόμα και τα ίδια τους τα παιδιά ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από την μέση οικογένεια. Κάποιοι αποκαλύφθηκαν, άλλοι όμως έδρασαν ελεύθερα, χωρίς να αποκαλυφθεί ποτέ η πραγματική τους ταυτότητα. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που λένε πως sleeper agents συνεχίζουν να δρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα και σήμερα.

Διαβάστε ακόμα:«Η ημέρα που ανακαλύψαμε πως οι γονείς μας ήταν Ρώσοι κατάσκοποι»: Η απίστευτη ιστορία ενός ζευγαριού πρακτόρων και των γιων τους

Το CNN παρουσιάζει την περίπτωση του Ρίτσαρντ και της Σίνθια Μέρφι, δύο τυπικούς Αμερικανούς της μεσαίας τάξης που από την δεκαετία του 1990 ζούσαν με τις δύο κόρες τους σε ένα συνηθισμένο, ίσως και βαρετό, σπίτι στην οδό Μαρκέτ στο Μοντκλέρ του Νιού Τζέρσι. Η Σίνθια εργαζόταν σε μια λογιστική εταιρεία στο Μανχάταν, ενώ μοίραζε συχνά και τις επαγγελματικές κάρτες της στους γείτονές της. Ο Ρίτσαρντ από την άλλη είχε επιλέξει να φροντίζει το σπίτι και τα παιδιά. Στην πραγματικότητα όμως, οι δύο τους αποτελούσαν ένα ζεύγος κατασκόπων που δρούσαν για χάρη της ρωσικής SVR. Τα πραγματικά τους ονόματα ήταν Βλάντιμιρ και Λυντία Γκουρίεβ και κανείς, ούτε τα ίδια τους τα παιδιά, δεν γνώριζαν την πραγματικότητα.

Η αποκάλυψη ήρθε το 2010, όταν το FBI εισέβαλε στο σπίτι τους, στο ήσυχο αυτό προάστιο του Νιού Τζέρσι. Όπως διαπιστώθηκε, οι Γκουρίεβ συγκέντρωναν μυστικές πληροφορίες, τις οποίες διοχέτευαν στην SVR, η οποία αποτελεί μια σύγχρονη KGB. Η περίπτωσή τους δεν είναι η μοναδική, καθώς την ίδια χρονιά οι αμερικανικές αρχές κατάφεραν να πιάσουν οκτώ ακόμα κατασκόπους στο Μανχάταν, την Βοστόνη και την Βόρεια Βιρτζίνια. Αυτές οι υποθέσεις μάλιστα ήταν εκείνες που ενέπνευσαν την σειρά «The Americans» που κάποιοι από εσάς ίσως να έχετε παρακολουθήσει.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost