ΔΙΕΘΝΕΣ
20/07/2017 07:33 EEST | Updated 20/07/2017 07:52 EEST

Με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις στη Βενεζουέλα. Σήμερα η 24ωρη γενική απεργία

RONALDO SCHEMIDT via Getty Images
An masked opposition activist takes part in a blockade to protest against Venezuelan President Nicolas Maduro in Caracas, on July 19, 2017.Venezuela's military chiefs reaffirmed their loyalty to President Nicolas Maduro on Wednesday by saying their forces would protect a controversial vote he has called for next week to elect a body to rewrite the constitution. / AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT (Photo credit should read RONALDO SCHEMIDT/AFP/Getty Images)

Γενική 24ωρη απεργία πραγματοποιείται σήμερα στη Βενεζουέλα έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, η οποία αισθάνεται ενισχυμένη μετά τη συμμετοχή 7,6 εκατομμυρίων ανθρώπων στο συμβολικής σημασίας δημοψήφισμα κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της πρόθεσής του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα.

Η χώρα συγκλονίζεται εδώ και τέσσερις μήνες από ένα κύμα βίαιων διαδηλώσεων στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί περίπου 100 άνθρωποι.

Η απεργία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 06:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) και θα αποτελέσει την έναρξη της «ώρας μηδέν», όπως την έχει αποκαλέσει η αντιπολίτευση η οποία επιθυμεί να αυξήσει την πίεση στον Μαδούρο.

Οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει μια κούρσα ενάντια στον χρόνο, καθώς σε δέκα ημέρες πρόκειται να εκλεγούν τα 545 μέλη της συνταγματικής συνέλευσης που θα έχουν ως αποστολή την αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, που είναι παράλληλα αντιμέτωπος με πιέσεις στο διπλωματικό επίπεδο, τονίζει ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα προχωρήσει ό,τι και να γίνει «για την ειρήνη και την οικονομική ανάκαμψη» της χώρας.

«Θα προχωρήσει, περισσότερο από πότε», υπογράμμισε ο Μαδούρο την Τρίτη απορρίπτοντας τις απειλές για την επιβολή «ισχυρών» οικονομικών κυρώσεων που του απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τη σημερινή γενική απεργία στηρίζουν το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο της χώρας, οι εργοδοτικές ενώσεις, ένα μέρος των συνδικάτων των εργαζόμενων, φοιτητές και οι οργανισμοί των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, που έχει απειλήσει με κυρώσεις τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην απεργία, έχει στο πλευρό της τον δημόσιο τομέα, όπου εργάζονται 3 εκατομμύρια άνθρωποι, και την στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή βιομηχανία.

Η Βενεζουέλα, μια κάποτε πλούσια πετρελαιοπαραγωγός χώρα που πλέον πλήττεται από σοβαρή έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων και έναν καλπάζοντα πληθωρισμό, έχει χάσει το 70% των επιχειρήσεών της τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ όσες έχουν παραμείνει στη χώρα εργάζονται στο 30% των ικανοτήτων τους, σύμφωνα με το συνδικάτο των εργοδοτών Fedecamaras.

Αν η ένταση συνεχιστεί ως το τέλος του έτους, το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 9% το 2017, εκτιμά ο Ασντρουμπάλ Ολιβέρος του ινστιτούτου Ecoanalitica.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post