ΔΙΕΘΝΕΣ
20/07/2017 06:59 EEST | Updated 20/07/2017 06:59 EEST

Η Βρετανία απειλεί με επιστροφή ραδιενεργών αποβλήτων στην Ευρώπη αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα πυρηνικά

Bloomberg via Getty Images
Theresa May, U.K. prime minister, leaves number 10 Downing Street to attend the weekly questions and answers session in parliament in London, U.K., on Wednesday, July 19, 2017. May will launch a new business advisory group Thursday, her office said, as her government tries to build bridges with financial and trade bodies during Brexit negotiations. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Οι διαπραγματεύσεις για τις συνθήκες και τους όρους του Brexit εξελίσσονται σε σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία, με τη συζήτηση αυτή τη φορά να μετατοπίζεται στο πεδίο διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ο βρετανικός Guardian, η Μ. Βρετανία προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προτίθεται να επιστρέφει τα ραδιενεργά απόβλητα στην εκάστοτε χώρα προέλευσης της Ένωσης, αν δεν υπάρξει διμερής συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας στην μετά την έξοδο από την ΕΕ εποχή.

Αυτή τη στιγμή, η Βρετανία διαθέτει απόθεμα 126 τόνων ραδιενεργών υλικών από χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία κ.ά. Το κρατικό εργοστάσιο του Sellafield στην περιοχή της Cumbria επανεπεξεργάζεται χρησιμοποιημένο ραδιενεργό υλικό από όλη την Ευρώπη από τη δεκαετία του '70 που δημιουργήθηκε κι έπειτα, παράγοντας ανακυκλώσιμο ουράνιο, πλουτώνιο και άλλα ραδιενεργά στοιχεία. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το 1/5 του αποθέματος πλουτωνίου στο Sellafield προέρχεται από χώρες του εξωτερικού.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει ξεκαθαρίσει ότι, παρά την προσεχή αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάρτιο του 2019, της οποίας είναι μέλος από το 1957, επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία στο κομμάτι της διαχείρισης της πυρηνικής ενέργειας. Η συνθήκη που ισχύει μέχρι σήμερα ρυθμίζει τη χρήση της ατομικής τεχνολογίας, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι μια συνεργασία στον τομέα της ατομικής ενέργειας και μετά το Brexit προϋποθέτει την αναγνώριση της ισχύος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Theresa May.