ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/07/2017 13:49 EEST | Updated 20/07/2017 13:49 EEST

Ελληνίδες φοιτήτριες σχεδιάζουν «έξυπνο» φόρεμα που διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος και κερδίζουν σε παγκόσμιο διαγωνισμό

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δύο τελειόφοιτες φοιτήτριες του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Μαρία Λανταβού και η Ευθυμία Δουρουδή, σχεδίασαν ένα έξυπνο φόρεμα και κατέκτησαν μία από τις πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού για τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου "Rethinking the Future".

Οι φοιτήτριες κέρδισαν βραβείο στην κατηγορία του διαγωνισμού "Product Design", ανάμεσα σε 512 προτεινόμενα έργα φοιτητών και επαγγελματιών αρχιτεκτόνων από 30 χώρες.

Το ένδυμα που παρουσίασαν είναι ένα φόρεμα φτιαγμένο από εύκαμπτο υλικό ικανό να αλληλεπιδρά με τις μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι, το φόρεμα συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

«Το σχέδιο μπορεί να αλλάξει διαστάσεις ανάλογα με το ανθρώπινο σώμα –ανδρικό ή γυναικείο– και υλοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις καμπύλες, το μέγεθος και τις κινήσεις του σώματος, ώστε να είναι και άνετο» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Μαρία Λανταβού.

Η ίδια εξήγησε ότι το «έξυπνο» και αδιάβροχο υλικό που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να «αναπνέει» και να προσαρμόζεται ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. Οι ειδικές φολίδες του ενδύματος παραμένουν κλειστές σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ ανοίγουν σε υψηλότερες, επιτρέποντας σε αυτόν που το φοράει να παραμένει δροσερός.

Το ρούχο μπορεί να εκτυπωθεί ως ολοκληρωμένο ένδυμα σε τρισδιάστατους εκτυπωτές με πολλαπλές κεφαλές (multimaterial 3D printer).

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post