Τζανακόπουλος: Η φημολογία για έξοδο στις αγορές δεν προκλήθηκε από την κυβέρνηση - «Όχι» σε εξεταστική

Τζανακόπουλος: Η φημολογία για έξοδο στις αγορές δεν προκλήθηκε από την κυβέρνηση - «Όχι» σε εξεταστική
Eurokinissi

«Η απόφαση της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές δεν σχετίζεται μόνο με την απόδοση των ομολόγων, αλλά έχει να κάνει με την συνολική στρατηγική εξόδου από τα προγράμματα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δίνοντας το σκεπτικό και το πλαίσιο με το οποίο θα ληφθεί η απόφαση για έκδοση ομολόγου. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην υπόθεση Noor1 – συνομιλίες Καμμένου και είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί «με τις ανοησίες του Κυριάκου Μητσοτάκη» που έχει ζητήσει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή.

Αναφερόμενος στο πότε θα γίνει η έξοδος στις αγορές ο Δ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι «η φιλολογία και η φημολογία για πιθανή έξοδο στις αγορές δεν προκλήθηκε από την κυβέρνηση. Δεν θα παίρνουμε αποφάσεις μα βάση φημολογία και δημοσιεύματα. Παρακολουθούμε τις τάσεις και θα λάβουμε την απόφαση με κριτήριο την βέλτιστη διαχείριση του χρέους και το ότι τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να βγούμε από τα μνημονιακά προγράμματα. Μας ενδιαφέρει η έξοδος αυτή να αποτελέσει το πρώτο βήμα μίας σταδιακής πορείας απαγκίστρωσης από τα μνημόνια».

Για την κυβέρνηση η οικονομία είναι το δυνατό χαρτί. «Είμαστε σε μία περίοδο που διαμορφώνεται θετικό κλίμα και στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο η θετική συνθήκη», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι «η οικονομία πέρασε σε φάση δυναμικής ανάπτυξης» καθώς μέσα στο 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο 0,4%, η ανεργία μειώθηκε 6 μονάδες από το 2014, το πρώτο εξάμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 256.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν 11,4%.

Ο Δ. Τζανακόπουλος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ. «Δεν υπάρχει νόημα περαιτέρω συζήτησης», επεσήμανε. «Στις περιπτώσεις της αναίρεσης δεν κρίνονται πραγματικά ζητήματα, αλλά αν έχει ερμηνευτεί ορθά ο νόμος από το δικαστήριο ή το συμβούλιο που εξέδωσε το βούλευμα. Η απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αφορά νομικά ζητήματα και όχι πραγματικά. Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που θεωρεί ορθό», είπε, ενώ εκτίμησε ότι «το σύνολο των προγραμμάτων προσαρμογής βασίσθηκαν σε εκείνη την απόφαση της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ. Όλα τα προγράμματα βασίσθηκαν εκεί».

«Όχι» σε Εξεταστική

Αναφερόμενος στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Π. Καμμένο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η ΝΔ προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες όπως με την συγκέντρωση των αστυνομικών στα Εξάρχεια και να πυροδοτήσει κλίμα έντασης όπως έκανε με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα».

Το τρίτο επεισόδιο είναι η υπόθεση Καμμένου, είπε και τόνισε ότι πρόκειται για «παιχνίδι αντιπερισπασμών της ΝΔ». «Εμείς αυτό το παιχνίδι δεν θα το παίξουμε και δεν θα παίξουμε στο τερέν που η ΝΔ επιλέγει. Είμαστε αποφασισμένοι να χτυπήσουμε την πραγματική διαφθορά», υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε εμφατικά: «δεν πρόκειται να ασχοληθούμε και να βάλουμε και το κοινοβούλιο να ασχοληθεί με τις ανοησίες του Κ. Μητσοτάκη».

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η ΝΔ θεωρεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη τον σχολιασμό αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου όπως στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ και τη Γαλλία» και αναρωτήθηκε «από πότε ο πολιτικός, κοινωνικός ή ηθικός σχολιασμός αποτελεί προσπάθεια παρέμβασης;».

Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επικεντρώσει την δράση της σε πέντε πεδία:

-επιστροφή στις αγορές χρήματος ώστε η Ελλάδα να βγει από το καθεστώς εξαίρεσης και να αναχρηματοδοτεί τα δάνειά της χωρίς δανεισμό από τον επίσημο τομέα

-παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και την μείωση της ανεργίας με πλήρη εργασία

-έμφαση στην κοινωνική προστασία και πρόνοια υπέρ των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων

-διαρκή μέριμνα για καταπολέμηση διαφθοράς και διαπλοκής

-εκδημοκρατισμό θεσμών του κράτους και ενίσχυση αναλογικότητας στην συμμετοχή των πολιτών

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει9 στις 27 Ιουλίου στο αναπτυξιακό συνέδριο για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία.

Ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε και δύο διαψεύσεις

-κόντρα Παππά – Τσακαλώτου στο υπουργικό συμβούλιο: «δεν υπάρχει ούτε κόντρα ούτε αντιπαράθεση Παππά και Τσακαλώτου. Υπήρξε τεχνική συζήτηση για λεπτομέρειες που αφορούν το νομοσχέδιο που επιλύθηκαν και πολύ σύντομα το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή».

-ανασχηματισμός: «κάθε φορά που η ΝΔ δεν έχει τι να πει ή να γεμίσουν τα φύλλα οι εφημερίδες ανακαλύπτουν και ένα ανασχηματισμό».

Δημοφιλή