Γέμιζαν με ποτά-«μπόμπες» το Λαγανά – Ένα ευρώ το σφηνάκι, 5,5 ευρώ η φιάλη

Γέμιζαν με ποτά-«μπόμπες» το Λαγανά – Ένα ευρώ το σφηνάκι, 5,5 ευρώ η φιάλη
ASTYNOMIA.GR

Θραύση έκαναν στο Λαγανά Ζακύνθου τα ποτά-«μπόμπες» που διακινούνταν από κυκλώματα σε μπαρ όπου συχνάζουν το καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες.

Στο μικροσκόπιο μπήκαν δύο από τις μεγαλύτερες κάβες του νησιού που συνεργάζονταν με καταστήματα που πουλούσαν φθηνό και επικίνδυνο αλκοόλ. Σε βάρος των ιδιοκτητών τους σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να εξακριβωθεί η εμπλοκή καταστηματαρχών που μπορεί εν γνώσει τους να πουλούσαν στους τουρίστες τις «μπόμπες».

Η ίδια «μπίζνα» με νοθευμένα ποτά γινόταν στα Μάλια Κρήτης, στην Κέρκυρα, ενώ πλοκάμια είχαν απλώσει τα κυκλώματα και στην Αθήνα. Συνολικά συνελήφθησαν στις 20 και 21 Ιουλίου 22 άτομα, ανάμεσά τους τέσσερις αρχηγοί.

Οι κατηγορούμενοι έφερναν στην Αττική αιθυλική αλκοόλη από τη Βουλγαρία δηλώνοντας το φορτίο ως «πριονίδι». Στη συνέχεια, νόθευαν τα ποτά σε παρασκευαστήρια στο Μενίδι και στο Καματερό και τα διακινούσαν σε τουριστικές περιοχές. Οι αστυνομικοί εντόπισαν στην Αθήνα 12 τόνους αιθυλικής αλκοόλης. Κατά μέσο όρο παρασκευάζονταν τέσσερις τόνοι την εβδομάδα που αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 φιάλες.

Η κάθε μια πωλούνταν έναντι 5,5 ευρώ, δηλαδή στο ένα τέταρτο της κανονικής τιμής. Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι οι τιμές αυτές είναι η αιτία που πολλά μαγαζιά κατάφερναν να πουλάνε στους τουρίστες ποτά σε εξευτελιστικές τιμές. Ενδεικτικό είναι ότι πωλούνταν σφηνάκια έναντι μόλις ενός ευρώ. Οι φιάλες έφεραν «χαρτάκια» (δηλαδή ετικέτες επώνυμων ποτών) και ήταν σφραγισμένες ομοίως με αυτές των γνήσιων ποτών. Οι διαφυγόντες δασμοί από τη δράση τους υπολογίζονται στις 300.000 ευρώ.

Δύο από τους αρχηγούς, ένας 47χρονος Έλληνας και μία 63χρονη Ελληνίδα, διατηρούσαν νόμιμα αδειοδοτημένες εταιρίες ποτοποιίας σε Άγιο Δημήτριο και Παιανία αντίστοιχα. Οι εταιρίες τους πουλούσαν νόμιμα ποτά δικής τους παρασκευής και επωνυμίας. Στην ιστοσελίδα της εταιρίας του 47χρονου αναφέρεται: «Η αγάπη για τη δουλειά μας και η πολυετής εμπειρία στο χώρο των ποτών δημιουργούν άριστα αποτελέσματα. Φιλική εξυπηρέτηση, εξαιρετικά προσιτές τιμές…».

Δείγμα από τα νοθευμένα ποτά εστάλη στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προκειμένου να εξακριβωθούν τα συστατικά που χρησιμοποιούσαν οι δράστες κατά την παρασκευή τους και ο βαθμός επικινδυνότητάς τους. Οι εξετάσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή.

Το γλωσσάρι

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν εφεύρει το δικό τους «γλωσσάρι» για να μη γίνονται αντιληπτά από τις Αρχές.

Όταν έλεγαν «θα πάμε για μπάνιο», εννοούσαν την μεταφορά νοθευμένων ποτών, «δέντρο» έλεγαν την βότκα, «ανταλλακτικό» το οινόπνευμα, «ψηλά» μπουκάλια έλεγαν την βότκα Belvedere, «κοντά» την Absolut, «πετσέτα» την δεξαμενή όπου τοποθετούσαν τα ποτά, «χαρτάκια» τις ετικέτες επώνυμων ποτών, ενώ «κοντός» ήταν 47χρονος αρχηγός και «θεία» γυναίκα με επίσης αρχηγικό ρόλο. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι στις επικοινωνίες τους όταν απαντούσαν «όχι» για κάτι εννοούσαν «ναι».

Δημοφιλή