ΔΙΕΘΝΕΣ
27/07/2017 13:03 EEST | Updated 27/07/2017 18:29 EEST

Τρεις νεκροί σε ταραχές στη Βενεζουέλα. Συνεχίζεται η 48ωρη απεργία

FEDERICO PARRA via Getty Images
FEDERICO PARRA/AFP/Getty Images

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της γενικής απεργίας που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσαν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές.

Τουλάχιστον 106 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ταραχές από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.

Πολλοί δρόμοι σε όλη τη Βενεζουέλα είχαν αποκλειστεί με οδοφράγματα σήμερα, δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας που ξεκίνησε την Τετάρτη. Στόχος της απεργίας αυτής είναι να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο για να ακυρώσει τις αμφιλεγόμενες εκλογές για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης που πρόκειται να διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο.

Αντιμέτωπος και με διεθνείς πιέσεις, όπως την απειλή των ΗΠΑ για επιβολή οικονομικών κυρώσεων, ο Μαδούρο δηλώνει οι εκλογές αυτές θα γίνουν κανονικά καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού και να επέλθει ειρήνη στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ένας 23χρονος σκοτώθηκε στην πολιτεία Μέριδα και ένας 16χρονος στη φτωχογειτονιά Πετάρε του Καράκας, σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και νεαρών κουκουλοφόρων. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί και ο θάνατος ενός 30χρονου, επίσης στην πολιτεία Μέριδα.

Απαγόρευση διαδηλώσεων ενάντια στις εκλογές

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επέβαλε απαγόρευση διαδηλώσεων από αύριο Παρασκευή για την αποφυγή ενδεχομένης «επιρροής» της διεξαγωγής των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης.

Οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι κάθειρξη από πέντε έως δέκα χρόνια.

«Οι συναθροίσεις και οι δημόσιες διαδηλώσεις, οι πορείες και παρόμοιες εκδηλώσεις που ενδεχομένως διαταράξουν ή επηρεάσουν την ομαλή πορεία της εκλογικής διαδικασίας, απαγορεύονται», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ.

Από την 1η Απριλίου, περισσότεροι από 106 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ταραχές στις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)