ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/07/2017 14:26 EEST | Updated 31/07/2017 14:27 EEST

Δήμος Χίου εναντίον Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για εμπόδια στη μεταφορά τους

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
A man walks past fish being grilled on an open fire at the Souda municipality-run refugee camp on the Greek island of Chios on October 13, 2016. Greece is accommodating over 60,000 refugees and migrants stuck in the country after a succession of Balkan and EU states shut their borders earlier this year. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Εκατόν πενήντα πρόσφυγες που διαμένουν στη Χίο έχουν λάβει θετική απάντηση στο αίτημα για τη χορήγηση ασύλου που υπέβαλαν και επρόκειτο να μεταφερθούν στο Δερβένι της Κορινθίας, ανέφερε ο αναπληρωτής δήμαρχος, Απόστολος Τζιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, κατήγγειλε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αρνείται τη μεταφορά τους και την παραπέρα μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων στο νησί προσφύγων, προφασιζόμενη ότι στο συγκεκριμένο κέντρο οι συνθήκες διαμονής είναι χειρότερες από αυτές του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου στη ΒΙΑΛ.

 

«Αν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το θελήσει, μέχρι την Τετάρτη μπορούν να φύγουν από τη Χίο περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει κριθεί», δήλωσε ο κ. Τζιώτης, υποσχόμενος ότι εάν συμβεί αυτό θα αφαιρεθούν και άλλες σκηνές από τον καταυλισμό της Σούδας μέσα στην πόλη της Χίου, οπότε εφόσον συνεχιστούν οι μειωμένες ροές μέχρι το τέλος Αυγούστου θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για την πλήρη εκκένωσή του.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα στη ΒΙΑΛ βρίσκονται 820 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των αφίξεων της περασμένης Παρασκευής στην περιοχή των Κεραμείων, ενώ στη Σούδα βρίσκονται 493.

 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)