Τι πληρώνουμε μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2018. Οι ημερομηνίες για την καταβολή φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας

Τι πληρώνουμε μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2018. Οι ημερομηνίες για την καταβολή φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας
Close-up of woman paying for Flowers with a 10 Euro Bill at an outdoor Market.
Close-up of woman paying for Flowers with a 10 Euro Bill at an outdoor Market.
Hinterhaus Productions via Getty Images

Τελευταία ευκαιρία για εκατομμύρια φορολογούμενους να πληρώσουν εκπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2016. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει στο τέλος της ημέρας να δει πως πήγε η πληρωμή των φόρων κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, του πρώτου μήνα από το δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παραδοσιακά το Δημόσιο φροντίζει να στριμώχνει όλες τις πληρωμές στο δεύτερο μισό του έτους, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην παίρνουν ανάσα το δεύτερο εξάμηνο.

Οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλλουν 3,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 1.450 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Όπως προέκυψε από την εκκαθάριση, το 41,58% των φορολογικών δηλώσεων είναι χρεωστικές.

Το 42% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικό, ενώ περίπου το 15,5% είναι πιστωτικό. Οι δικαιούχοι των επιστροφών θα λάβουν συνολικά το ποσό των 361 εκατ. ευρώ, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ωστόσο η λήξη της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης για το φόρο εισοδήματος θα σημάνει την αρχή μιας δύσκολης περιόδου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων που έρχονται μαζεμένοι στο β΄εξάμηνο του 2017:

-31 Ιουλίου καταβάλλεται η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος 2016. Επιπλέον, οι μικροεπαγγελματίες υποβάλουν και τις δηλώσεις ΦΠΑ β΄τριμήνου

-τον Αύγουστο αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017

-έως 29 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση φόρου εισοδήματος και η 1η δόση ΕΝΦΙΑ ταυτόχρονα

-έως 31 Οκτωβρίου πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ γ΄τριμήνου οι έμποροι και επαγγελματίες

-έως 30 Νοεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 3η και τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, αλλά και η 3η δόση ΕΝΦΙΑ

-έως 29 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 4η δόση ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ

-έως 31 Ιανουαρίου πρέπει να πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ.

Δημοφιλή