Μάχη με τα μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τα Καλύβια. Οι φλόγες έφτασαν στην παραλιακή της Σαρωνίδας

Μάχη με τα μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τα Καλύβια. Οι φλόγες έφτασαν στην παραλιακή της Σαρωνίδας
Eurokinissi

Upd

Μεγάλη και ολονύχτια θα είναι η μάχη που θα δώσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο, τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται, από το απόγευμα, σε δασική έκταση στην περιοχή Καλυβίων Θορικού Αττικής και έχει περάσει πλέον προς τη Σαρωνίδα ενώ ένα ακόμη μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη ανατολικά σε δύσβατη περιοχή στην κορυφή του όρους Όλυμπος στην περιοχή της Αναβύσσου, μακρυά όμως από τις κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με το News247.gr το μέτωπο έχει ανοίξει δυτικά προς την Σαρωνίδα και τη Λ. Σουνίου και ανατολικά προς το βουνό με νότια κατεύθυνση. Με τη φορά του ανέμου λίγο πριν τις 21.00 τη νύχτα οι φλόγες έφταναν τα 100 μέτρα από την παραλιακή οδό. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν διακόψει την κυκλοφορία στο δρόμο από το ύψος του Λαγονησίου έως τη Σαρωνίδα για προληπτικούς λόγους.

Ειδικότερα η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη με εντολή της αστυνομίας στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου από το ύψος της οδού Θ. Σοφούλη στο Λαγονήσι έως τη λεωφόρο Σαρωνίδας στη Σαρωνίδα. Η εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην παραλιακή Αθηνών - Σουνίου στο ύψος του Λαγονησίου πραγματοποιείται πλέον στη λεωφόρο Καλυβίων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για τις κατοικίες όπου βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων, μόλις νύχτωσε και συγκεκριμένα των 5 ελικοπτέρων και του ενός συντονιστικού, η φωτιά πέρασε προς της Σαρωνίδα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή την ώρα στην περιοχή με 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας, καθώς και με 2 ειδικά μηχανήματα.

Η κατεύθυνση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι αυτή την ώρα προς τη νοτιοανατολική πλευρά της λεωφόρου Αναβύσσου.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καλύβια Θορικού στην Αττική, στις 16:25, βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι επίγειες επιχειρησιακές πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται με 10 πυροσβεστικά οχήματα και 20 άτομα πλήρωμα από Υπηρεσίες της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου καθώς και με 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 2η ΕΜΑΚ. Συνολικά για την κατάσβεσή της θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, 80 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 30 πυροσβεστικά οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 εθελοντικά οχήματα, 19 υδροφόρες των ΟΤΑ, 8 υδροφόρες από την περιφέρεια και 2 μηχανήματα ενώ μέχρι το τελευταίο φώς από αέρος έκαναν ρίψεις 6 Ε/Π.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων, και το ανάγλυφο του εδάφους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να οριοθετηθεί η περίμετρος της πυρκαγιάς και να περιοριστούν τα επικίνδυνα ενεργά μέτωπα, ώστε να αποφευχθεί η επέκτασή της. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε στους κατοίκους της περιοχής να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν την κυκλοφορία και να δυσχεράνουν το έργο των πυροσβεστών.Επίσης, συμβουλεύουμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Σημειώνεται ακόμη, ότι με το πρώτο φως της ημέρας και εφόσον δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο έως τότε η πυρκαγιά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόκειται να ενισχυθούν με εναέρια μέσα.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιωάννα Τσούπρα, «ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφέρειας βρίσκεται στην περιοχή, συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις του στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Διαβεβαίωσε ότι όλες οι δυνάμεις του δήμου: πυροσβεστικά, υδροφόρες, πέντε σκαπτικά μηχανήματα και όλο το έμψυχο δυναμικό «βρέθηκε στην πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των αυξομειώσεων του δυνατού ανέμου που έπνεε στην περιοχή, αλλά και από την αδυναμία πρόσβασης στις εστίες που εκδηλώνονταν συνεχώς.

Η εκδήλωση της πυρκαγιάς στη Θέση Μελισσουργός, αρκετά μακριά από τον οικισμό των Καλυβίων, σε απόσταση 4-5 χλμ από το Λαγονήσι (επί της Λεωφόρου Αναβύσσου), σύντομα επεκτάθηκε προς τη δεξιά πλευρά του δρόμου, σε αγροτοδασική βλάστηση.

Γύρω στις 8 μ.μ. και μία ώρα πριν σταματήσουν οι ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη, η κατάσταση ήταν κάπως ανησυχητική καθώς οι φλόγες του βασικού μετώπου είχαν «σκαρφαλώσει» στον λόφο πάνω από τα σπίτια της Σαρωνίδας, που αναζωπυρωμένες από την καύση ελαιοδέντρων, απείλησαν κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο μισή ώρα αργότερα «ο κίνδυνος αποσοβήθηκε, χάρη στη συντονισμένη δράση των αεροσκαφών», σύμφωνα με κάτοικο στην εν λόγω περιοχή και ενώ οι φλόγες ήταν δίπλα από το σπίτι του.

Σύντομα η ανακούφιση διαδέχθηκε την αγωνία και την ένταση που προηγήθηκαν, λόγω κυρίως των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. «Εξέλιξη απολύτως θετική» όπως τη χαρακτήρισε η κ. Τσούπρα, καθώς τη νύχτα οι άνεμοι - οι οποίοι αναμένεται να ενταθούν αύριο- σημειώνουν ύφεση και ο έλεγχος των μικροεστιών έγκειται πλέον στην προσοχή και την εγρήγορση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.-

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πως ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Αττική και σε μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας είναι πολύ υψηλός τόσο για σήμερα όσο και για αύριο, Τρίτη.

Δημοφιλή