ΔΙΕΘΝΕΣ
01/08/2017 10:44 EEST | Updated 01/08/2017 10:45 EEST

Οι βρετανικές αρχές ερευνούν υπόθεση διαφθορά σε βάρος της British American Tobacco

Bloomberg via Getty Images
The British American Tobacco Plc logo sits on a sign standing outside their research and development laboratories in Southampton, U.K., on Wednesday, Jan. 18, 2017. BAT, the maker of Lucky Strike and Pall Mall cigarettes, forecast earnings growth this year as it completes its purchase of Reynolds American Inc. and expands sales of a smoking alternative product across Japan to catch up with Philip Morris International Inc. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg via Getty Images

Η Βρετανία ξεκίνησε επίσημη έρευνα αναφορικά με τις υποψίες περί διαφθοράς στη British American Tobacco (BAT) και τις θυγατρικές της, σχεδόν δύο χρόνια από τότε που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας εικασίες για δωροδοκία στην Αφρική.

Η μεγαλύτερη στον κόσμο πολυεθνική καπνοβιομηχανία ανέφερε σε ανακοίνωση ότι σχεδιάζει να συνεργαστεί με τις Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Το SFO επιβεβαιώνει ότι διερευνά τις υποψίες περί διαφθοράς στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από την BAT, τις θυγατρικές της και συνδεδεμένα πρόσωπα», ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση το βρετανικό σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος (Serious Fraud Office, SFO).

Η εταιρία, τα εμπορικά σήματα της οποίας περιλαμβάνουν μάρκες όπως η Dunhill και η Lucky Strike, δήλωσε πέρυσι τον Φεβρουάριο ότι είχε διορίσει μια νομική εταιρία για να διερευνήσει τις καταγγελίες για παρατυπίες στην Αφρική και είναι σε επαφή με το SFO.

Η BAT δήλωσε τότε ότι είχε γνώση κάποιων εκ των καταγγελιών και ότι τις είχε διερευνήσει, αλλά διόρισε εξωτερικούς συνεργάτες δεδομένου του αριθμού και της φύσης των εικασιών καθώς και της μηδενικής ανοχής της σε υποθέσεις διαφθοράς οπουδήποτε στον κόσμο.

Η κίνηση το 2016 έγινε αφού πρόγραμμα του BBC τον Νοέμβριο του 2015 είχε περιγράψει περιπτώσεις εργαζομένων της BAT που δωροδοκούσαν αξιωματούχους σε χώρες της ανατολικής Αφρικής, όπως η Ρουάντα και το Μπουρούντι, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την αντικαπνιστική νομοθεσία. Το BBC επικαλέστηκε έγγραφα που παρείχε πρώην υπάλληλος.

Εκπρόσωποι της BAT και του SFO αρνήθηκαν να διευκρινίσουν ποιες χώρες αφορά η έρευνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost