ΔΙΕΘΝΕΣ
02/08/2017 15:30 EEST | Updated 02/08/2017 15:31 EEST

Ο πιο επικός τίτλος δουλειάς που υπάρχει: Η NASA προσλαμβάνει στέλεχος με αρμοδιότητα την προστασία του πλανήτη από (μαντέψτε)

STR New / Reuters
UNDATED PUBLICITY PHOTOGRAPH - Actors Will Smith (L) and Tommy Lee Jones, stars of the new science fiction action comedy film,

Στη σημερινή εποχή, ως γνωστόν, από εντυπωσιακούς και βαρύγδουπους επαγγελματικούς τίτλους...πάμε καλά: Τόσο στην Ελλάδα των πανταχού παρόντων «προέδρων» και του «είσαι ό,τι δηλώσεις», όσο και στο εξωτερικό, με τους απροσδιόριστου αντικειμένου τίτλους- σιδηροδρόμους («general manager, eastern hemisphere», «director of first impressions», «environmental maintenance officer», «director of operational excellence», καθώς και κάθε είδους «σύμβουλοι»), τους οποίους οι κάτοχοί τους συχνά, όταν αναφέρουν, το κάνουν με το απαραίτητα πομπώδες και αυτάρεσκο ύφος.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχει ένας τίτλος ο οποίος εμφανίστηκε στην επίσημη ιστοσελίδα αναγγελιών για θέσεις εργασίας της αμερικανικής κυβέρνησης που τους...πατάει όλους κάτω: PLANETARY PROTECTION OFFICER! (θα το αποδίδαμε ως «στέλεχος πλανητικής προστασίας», ή, για το πιο «μάχιμο», «αξιωματικός πλανητικής προστασίας»!)

Βάσει της αγγελίας που μπορεί να βρει κανείς στο usajobs.gov, είναι θέση στη NASA, και συγκεκριμένα στο Office of Safety and Mission Assurance for Planetary Protection. Αντικείμενο της Πλανητικής Προστασίας είναι η αποφυγή περιστατικών βιολογικής μόλυνσης που μπορεί να σημειωθούν σε διαστημικές εξερευνητικές αποστολές από επανδρωμένα ή/ και ρομποτικά σκάφη- συγκεκριμένα, αφορά στο ενδεχόμενο μεταφοράς (εσκεμμένης ή όχι) μεταφοράς γήινων οργανισμών σε άλλους πλανήτες, αλλά και στο ενδεχόμενο μεταφοράς δειγμάτων, δυνάμει επικίνδυνων, από προορισμούς εκτός Γης, πίσω στον πλανήτη μας. Κοινώς, στις αρμοδιότητες του planetary protection officer περιλαμβάνεται και η προστασία της Γης από πιθανώς εξωγήινες μορφές ζωής που μπορεί να φτάσουν εδώ ως «λαθρεπιβάτες» σε γήινα σκάφη.

Τα απαιτούμενα προσόντα είναι προφανώς επιστημονικού χαρακτήρα, ενώ απαιτούνται και διπλωματικές ικανότητες (μάλλον για να μπορεί να καταλάβει πότε λένε «ερχόμαστε ειρήνη και το εννοούν» και πότε τους ακολουθούν αρμάδες από Death Stars). Δυστυχώς, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο Αμερικανοί (οπότε αφήστε στη ντουλάπα σας το μαύρο σακάκι και τα γυαλιά ηλίου).