ΔΙΕΘΝΕΣ
06/08/2017 13:21 EEST | Updated 06/08/2017 13:21 EEST

Χιροσίμα 72 χρόνια μετά την ρίψη της ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ και ένα διαρκές αίτημα πυρηνικού αφοπλισμού

KYODO Kyodo / Reuters
Children pray after releasing paper lanterns on the Motoyasu river facing the Atomic Bomb Dome in remembrance of atomic bomb victims on the 72nd anniversary of the bombing of Hiroshima, western Japan, August 6, 2017, in this photo taken by Kyodo. Mandatory credit Kyodo/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN.

Η πόλη της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, τίμησε τους την Κυριακή τα θύματα της ατομικής βόμβας που έριξαν στην πόλη αλλά και το Ναγκασίακι οι ΗΠΑ στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Οι εκδηλώσεις μνήμης 72 χρόνια μετά τον πυρηνικό όλεθρο πραγματοποιήθηκαν όπως κάθε χρόνο στο Κεντρικό Πάρκο της Ειρήνης. Ο δήμαρχος της πόλης Καζούμι Ματσούι απηύθυνε κάλεσμα ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας έμφαση στην κατάργηση των πυρηνικών οπλοστασίων.

Την τελετή μνήμης, παρακολούθησαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών, ήταν κάποιοι που κατόρθωσαν να επιβιώσουν μετά την επίθεση, οι απόγονοί τους, ακτιβιστές της ειρήνης, αλλά και εκπρόσωποι περίπου 80 χωρών και περιοχών από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο δήμαρχος της πόλης, προέβη σε μία διακήρυξη για την ειρήνη προς το ακροατήριο του, ενώ αναφέρθηκε στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής και της κουλτούρας, αλλά και στην δυστυχία που προκάλεσε ο πυρηνικός βομβαρδισμός. Παράλληλα, παρότρυνε την ιαπωνική κυβέρνηση να “εξαντλήσει κάθε περιθώριο” προκειμένου να υπηρετήσει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

Επίσης, ζήτησε από την ιαπωνική κυβέρνηση να υποστηρίξει περισσότερο τα θύματα της πυρηνικής επίθεσης του 1945 που επέζησαν, αλλά “κι όλους τους άλλους που υπέφεραν ψυχικά και σωματικά από τις συνέπειες της ραδιενέργειας.”

Μήνυμα του Δημάρχου της Χιροσίμα προς τη Σαλαμίνα

Επίσης ο Δήμαρχος της πόλης έστειλε μήνυμα στη Σαλαμίνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή τα 72 χρόνια από το πρώτο στην ιστορία πυρηνικό ολοκαύτωμα με τη ιδιότητα και του ,προέδρου της διεθνούς κίνησης «Δήμαρχοι για την Ειρήνη» που τα μέλη της ξεπερνούν τους 7.400 δήμους σε 162 χώρες.

Ο δήμαρχος της Χιροσίμα μεταξύ άλλων, τονίζει: «72 χρόνια μετά, παραμένουν περίπου 15.000 πυρηνικά όπλα, που καθένα εξ αυτών είναι πολύ πιο καταστροφικό από εκείνο που έπληξε τη Χιροσίμα, ενώ όλα μαζί μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρη τη Γη. Με το δεδομένο αυτό καλούμαστε να τιμούμε το μήνυμα της Χιροσίμα, να ενώσουμε και να εκφράσουμε το πάθος μας για παραπέρα δράση, με στόχο το άνοιγμα του δρόμου για έναν κόσμο ελεύθερο από τα όπλα που αποτελούν το “απόλυτο κακό” και είναι εντελώς απάνθρωπα. Οφείλουμε να σεβόμαστε διαφορετικές αξίες και να αγωνιζόμαστε επίμονα στην κατεύθυνση ενός κόσμου, όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν πραγματικά να συμβιώνουν».

Photo gallery Χιροσίμα, 72 χρόνια μετά See Gallery

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)