ΔΙΕΘΝΕΣ
07/08/2017 10:24 EEST | Updated 07/08/2017 10:24 EEST

Βίντεο: Αστυνομικός σημαδεύει με το όπλο του οδηγό αυτοκινήτου για δέκα λεπτά

by julie mcinnes

Από την Καλιφόρνια έρχεται το βίντεο που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα προκαλώντας ποικίλα σχόλια για τη χρήση βίας από τις Αρχές. Σε αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ένας αστυνομικός, ο οποίος για 9 περίπου λεπτά σημαδεύει με το όπλο του τον οδηγό ενός οχήματος που σταμάτησε για έλεγχο αλλά και τη γυναίκα που βρισκόταν δίπλα του.

Εκείνη κατέγραψε το βίντεο με την κάμερα του κινητού της. Ο αξιωματικός του Αστυνομικού Τμήματος του Campbell έστρεψε το όπλο του προς τον οδηγό ζητώντας του να «βλέπει τα χέρια του».

Πολλοί σχολιάζουν πως η κίνηση του αστυνομικού είναι υπερβολική. Όπως αναφέρει ο Independent, ο αξιωματικός ζήτησε από τους επιβάτες να δει περισσότερα έγγραφα στο πλαίσιο του ελέγχου και τότε ο επιβάτης άρχισε να βάζει τα χέρια κάτω από το κάθισμα. Ο αστυνομικός το θεώρησε ύποπτο και για το λόγο αυτό έβγαλε το όπλο του.

Οι επιβάτες του αυτοκινήτου αντέδρασαν ενώ φώναξαν: «Είναι εντάξει αδερφέ. Γιατί μας σημαδεύεις με το όπλο σου; Απλά ψάχνουμε τα χαρτιά που ζήτησες».

Ο αστυνομικός ωστόσο δεν φαίνεται να τους πίστεψε ιδιαίτερα, αφού συνέχισε να τους λέει να μείνουν ακίνητοι. «Λόγω της αυξημένης κίνησης οι ενισχύσεις άργησαν να έρθουν και γι' αυτό σημάδευα δέκα λεπτά», είπε ο ίδιος. Το περιστατικό έληξε ήρεμα.

Ο οδηγός παραπέμφθηκε για οδήγηση με μεγάλη ταχύτητα (85 μίλια την ώρα) ενώ η συνοδηγός επειδή δεν φορούσε ζώνη.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο facebook την προηγούμενη Τετάρτη και έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Μία εβδομάδα περίπου μετά έχει ήδη 2 εκατομμύρια views στο facebook και πάνω από δέκα χιλιάδες στο YouTube.

Σημειώνεται πως το τελευταίο ειδικά διάστημα βρίσκεται στο προσκήνιο η χρήση βίας από τις αστυνομικές Αρχές αφού όλο και αυξάνονται οι θανατηφόρες συμπλοκές με υπόπτους. Με βάση τα στοιχεία της Ουάσιγκτον, μέχρι στιγμής φέτος έχουν πέσει νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας 594 άνθρωποι. Ο ίδιος αριθμός την περασμένη χρονιά άγγιξε τα 963 άτομα.