ΔΙΕΘΝΕΣ
07/08/2017 08:31 EEST | Updated 07/08/2017 08:32 EEST

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος κατηγορούνται για σφαγή 50 αμάχων

HOSHANG HASHIMI via Getty Images
Afghan mourners offer funeral prayers near the coffins of victims following a mosque attack that killed 33 people in Herat on August 2, 2017. Thousands of Shiite protesters chanted slogans against the Islamic State group on August 2 as they carried the coffins of victims of a mosque attack that killed 33 people in the western Afghan city of Herat. / AFP PHOTO / HOSHANG HASHIMI (Photo credit should read HOSHANG HASHIMI/AFP/Getty Images)

Οι Ταλιμπάν και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατέσφαξαν «περισσότερους από 50 αμάχους» στο βόρειο Αφγανιστάν, κατήγγειλαν σήμερα οι αρχές, εκτιμώντας πως η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει τη συμμαχία των δύο ισλαμιστικών κινημάτων.

Οι ωμότητες φαίνεται πως διαπράχθηκαν κυρίως σ' ένα σιιτικό χωριό, το Μιρζά Ολόνγκ.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες Κυριακή πως πήραν τον έλεγχο της περιφέρειας Σαγιάντ, μιας στρατηγικής σημασίας περιοχή σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Σάρε-Πουλ, όμως διέψευσαν «κατηγορηματικά» ότι κατέσφαξαν αμάχους καθώς και οποιαδήποτε συνεργασία τους με το Ισλαμικό Κράτος.

Όμως για τους τοπικούς αξιωματούχους και τον πρόεδρο Άσραφ Γάνι, ο οποίος εξέδωσε μια ανακοίνωση, καθώς και σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας με τις οποίες ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο, στην πλειονότητά τους άμαχοι και ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

«Σύμφωνα με τους απολογισμούς που έχουμε λάβει μέχρι τώρα από το πεδίο, περίπου 50 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατεσφάγησαν από τους Ταλιμπάν. Εκτελέσθηκαν, σκοτώθηκαν με σφαίρες και μερικοί αποκεφαλίσθηκαν. Ορισμένα από τα θύματα ανήκαν στην ALP (η βοηθητική αστυνομική δύναμη που επιχειρεί στην επαρχία)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Σάρε-Πουλ Ζαμπιχουλάχ Αμάνι.

«Μερικοί εξαναγκάσθηκαν να πέσουν στο κενό» από γκρεμούς σ' αυτή την ορεινή επαρχία, πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μια κοινή επιχείρηση του Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και των Ταλιμπάν, στρατολόγησαν δυνάμεις στις άλλες επαρχίες για να επιτεθούν στο Μιρζά Ολόνγκ», σιιτικό χωριό στην περιφέρεια Σαγιάντ, κατήγγειλε.

Στην Καμπούλ, πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο έναν απολογισμό «τουλάχιστον 50 νεκρών».

Σύμφωνα με τον Αμάνι, «δεκάδες Ταλιμπάν και μαχητές του Νταές υπό τη διοίκηση του Σερ Μοχάμαντ Γαζανφάρ, ενός τοπικού διοικητή που δήλωσε πίστη στο ΙΚ», είχαν φθάσει επιτόπου το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν με τον οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε ωστόσο οποιαδήποτε συνεργασία με το ΙΚ: «Ήταν μια ανεξάρτητη επιχείρηση των μουτζαχεντίν μας, ο Γαζανφάρ είναι ο διοικητής μας στη Σάρε-Πουλ», δήλωσε. «Οι κάτοικοι κατάλαβαν λάθος».

Σύμφωνα με μια πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας στην Καμπούλ, «οι Ταλιμπάν και το ΙΚ συνεργάζονται περιστασιακά. Οι Ταλιμπάν δημιούργησαν το χάος που επέτρεψε αυτές τις ωμότητες».

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι είχε καταγγείλει χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή του «τους εγκληματίες τρομοκράτες που σκότωσαν και πάλι αμάχους, γυναίκες και παιδιά, στην περιφέρεια Σαγιάντ, στην επαρχία Σάρε-Πουλ, αυξάνοντας τα εγκλήματά τους».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)