ΔΙΕΘΝΕΣ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο βοηθά στην εξισορρόπηση της αγοράς

High angle view on four fuel drums with spilled oil
High angle view on four fuel drums with spilled oil
Zhenikeyev via Getty Images

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο φέτος, συμβάλλοντας στη μείωση της υπερβάλλουσας προσφοράς παρά την αύξηση της παραγωγής αργού από τη Βόρεια Αμερική και το χαμηλό ποσοστό συμμόρφωσης των μελών του ΟΠΕΚ με τις μειώσεις της παραγωγής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο οργανισμός αναθεώρησε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης το 2017 στα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι 1,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα στην προηγούμενη μηνιαία έκθεσή του και είπε ότι αναμένει τη ζήτηση να επεκταθεί περαιτέρω κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον επόμενο χρόνο.

«Οι παραγωγοί θα πρέπει να θεωρήσουν ενθαρρυντική τη ζήτηση, που αυξάνεται σε ετήσια βάση με πιο ισχυρούς ρυθμούς σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις», ανέφερε ο IEA.

«Θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι η εξισορρόπηση έρχεται για να μείνει εάν κάποιοι παραγωγοί που συμμετέχουν στις συμφωνίες για την παραγωγή δεν επιδείκνυαν, μόλις ανακτούν το πάνω χέρι, ενδείξεις ότι αποδυναμώνεται η αποφασιστικότητά τους», πρόσθεσε ο IEA.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) έχει συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τον Μάρτιο του 2018, ενώ σε μικρότερες μειώσεις θα προχωρήσουν και χώρες εκτός του ΟΠΕΚ. Ο IEA δήλωσε ότι η συμμόρφωση των μελών του ΟΠΕΚ με τις μειώσεις υποχώρησε στο 75% τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Popular in the Community