ΔΙΕΘΝΕΣ
12/08/2017 11:06 EEST | Updated 12/08/2017 11:20 EEST

Παιχνίδια ισχύος και έξυπνης στρατηγικής. Πώς η Μόσχα αυξάνει την περιουσία της μέσω των δανείων της στη Βενεζουέλα

RIA Novosti / Reuters
Russian President Vladimir Putin (L) shakes hands with Venezuela's President Nicolas Maduro during Putin's welcome reception for foreign delegations' heads and honorary guests in the Kremlin in Moscow, Russia, May 9, 2015. Russia marks the 70th anniversary of the end of World War Two in Europe on Saturday with a military parade, showcasing new military hardware at a time when relations with the West have hit lows not seen since the Cold War. REUTERS/Host Photo Agency/RIA Novosti ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Τις αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις Μόσχας-Καράκας-Βερολίνου εξετάζει το Reuters σε διάφορα δημοσιεύματά του, αφού όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στρέφεται στη Ρωσία για τα απαραίτητα κεφάλαια, προσφέροντας ως αντάλλαγμα τον ορυκτό της πλούτο. Ενώ το Καράκας αγωνίζεται για την οικονομική του επιβίωση και τις βίαιες διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και καιρό, η Μόσχα χρησιμοποιεί τη θέση της ως δανείστρια για να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα αποθέματα αργού του ΟΠΕΚ, το μεγαλύτερο οργανισμό διαχείρισης πετρελαίου στον κόσμο.

Την ώρα που πολλές εταιρείες αποσύρουν τις δραστηριότητες τους από τη Βενεζουέλα, εν μέσω και των απειλών που εκτοξεύει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προς το Καράκας, η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft αποφασίζει να τις αυξήσει. Την ίδια ώρα η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε να γίνει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γιγάντιας πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, στην οποία έχουν μάλιστα επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας (PDVSA) βρίσκεται σε μυστικές διαπραγματεύσεις από τις αρχές του έτους με τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, προσφέροντας μερίδιο σε εννέα από τις πλέον παραγωγικές πετρελαιοπηγές της χώρας.

Η Rosneft έχει ήδη προσφέρει περισσότερα από ένα δισ. δολάρια τον Απρίλιο στην PDVSA, ενώ ήδη δύο φορές η κυβέρνηση του Καράκας χρησιμοποίησε ρωσικά κεφάλαια για να προλάβει την πτώχευση. Μάλιστα η ρωσική εταιρεία έχει αναλάβει μάλιστα ρόλο διαμεσολαβητή, προωθώντας το πετρέλαιο της PDVSA σε ξένους αγοραστές. Το μεγαλύτερο μέρος από τα αποθέματα αυτά καταλήγει σε αμερικανικά διυλιστήρια, παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς πωλείται μέσω ιδιωτικών εταιρειών.

Σημειώνεται ότι η Rosneft προωθεί σήμερα 225.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από τη Βενεζουέλα, ποσοστό 13% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Η Rosneft γνώρισε εδώ και 15 χρόνια σημαντική ανάπτυξη και έφτασε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογονανθράκων στον κόσμο. Ελέγχεται στο ήμισυ από το ρωσικό κράτος και διευθύνεται από τον Ιγκόρ Σετσίν, στενό συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν με μεγάλη επιρροή. Περιλαμβάνεται στις εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τους Δυτικούς εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, όμως, εκτιμούν πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται το Καράκας.

Σε διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ από τον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης και υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η κυβέρνηση ανακοινώνει τα επτά ονόματα που σχεδιάζει να προτείνει στην ψηφοφορία των μετόχων της εταιρείας οι οποίοι θα συνέλθουν σε γενική συνέλευση στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft θα αυξηθεί τότε από εννέα σε δώδεκα μέλη. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ εμφανίζεται ως υποψήφιος για μια θέση ανεξάρτητου μέλους, όπως και ο Όλεγκ Βιούγκιν, ο Ντόναλντ Χάμφρεϊς και ο Ματίας Βάρνιχ, οι οποίοι είναι ήδη μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται πως σήμερα είναι επικεφαλής της επιτροπής μετόχων της Gazprom και εκμεταλλεύεται τον αγωγό αερίου Nord Stream ο οποίος διοχετεύει το ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

Sponsored Post