ΔΙΕΘΝΕΣ
14/08/2017 05:59 EEST | Updated 14/08/2017 05:59 EEST

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις η Μέρκελ έναντι του Σουλτς, έξι εβδομάδες πριν τις εκλογές

Yves Herman / Reuters
European Parliament President Martin Schulz (L) and German Chancellor Angela Merkel attend a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, March 17, 2016. Picture taken on March 17, 2016. REUTERS/Yves Herman/File Photo

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα Γερμανικά Μέσα παρουσίαζαν τον Μάρτιν Σουλτς ως φορέα ελπίδας στη Γερμανία όχι μόνο για το κόμμα του, τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά και για το σύνολο της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Τον είχα, μάλιστα, ονομάσει «Άγιο Μαρτίνο» και τον είχαν χαρακτηρίσει τον επικρατέστερο να εκτοπίσει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ από το θρόνο της στις επερχόμενες εκλογές, έπειτα από 12 χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης της Γερμανίας. Είχαν, όμως, υπολογίσει χωρίς την ξενοδόχο.

Κι αυτό γιατί όπως δείχνουν τα προεκλογικά polls, η καγκελάριος προηγείται με διαφορά από τον κυριότερο αντίπαλό της, Σουλτς, κάτι που ήδη κάνει τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών έχει από τώρα κλείσει τη θέση της αντιπολίτευσης στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Ο υποψήφιος του SPD κρατάει γερά αλλά κανείς δε δίνει ιδιαίτερη σημασία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πολιτικός σχολιαστής, Heribert Prantl, στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian σε σχετικό του δημοσίευμα, η συμμαχία των CDU-CSU με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ προηγείται των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς με ποσοστό περίπου 14%, ενώ μέχρι και λίγους μήνες πριν η μάχη δινόαν πόντο στον πόντο. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν κατηγορούν γι΄ αυτή την αύξηση της διαφοράς το Σουλτς και την γεμάτη από σταθμούς εκστρατεία του, καθώς όπως επισημαίνουν απλώς η αντίπαλός του έχει χτίσει ένα ισχυρό brand, που συνοδεύεται από μία αίσθηση αξιοπιστίας και την πεποίθηση ότι εκείνη μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στη διατήρηση του καλού επιπέδου της γερμανικής οικονομίας.