Αβραμόπουλος: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα διαρκέσει χρόνια

Αβραμόπουλος: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα διαρκέσει χρόνια
European Commissioner for Migration and Home Affairs Dimitris Avramopoulos addresses a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, March 2, 2017. REUTERS/Yves Herman
European Commissioner for Migration and Home Affairs Dimitris Avramopoulos addresses a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, March 2, 2017. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / Reuters

Συνέντευξη με θέμα το μεταναστευτικό και την απειλή της τρομοκρατίας παραχώρησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

«Φτάνει με τους εθνικούς εγωισμούς. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα διαρκέσει χρόνια, ήρθε η στιγμή οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται ουσιαστικά με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών, αν θέλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών», δηλώνει ο κ. Αβραμόπουλος. «Χρειάζεται περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβερνήσεων, το να μοιράζονται αποτελεσματικά τις πληροφορίες αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο- κλειδί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι αστυνομικοί μας πρέπει να έχουν τις σωστές πληροφορίες, την κατάλληλη στιγμή», προσθέτει.

Ερωτώμενος σχετικά με το πόσο και αν πρέπει να ταυτίζονται οι τρομοκράτες με τους μετανάστες, ο κ. Αβραμόπουλος απαντά:

«Είναι λανθασμένο και δεν αποτελεί ένδειξη σωφροσύνης να μπερδεύονται οι τρομοκράτες με τους μετανάστες. Υπήρξαν πολύ λίγες περιπτώσεις μεταναστών που είχαν συμμετοχή στις επιθέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των τρομοκρατών μεγάλωσε στις χώρες μας, φοίτησε στα σχολεία μας. Πρέπει να καταλάβουμε για ποιον λόγο, τώρα, μας χτυπούν και πώς να τους εντάξουμε καλύτερα».

Κληθείς να παραθέσει κάποιες συγκεκριμένες ιδέες και παραδείγματα, σε ότι αφορά τους μετανάστες που έφτασαν πρόσφατα στην Ευρώπη, αλλά και για την ένταξη των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει:

«Χρειάζεται καλύτερη παιδεία, πρέπει να τους δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες να νιώσουν ισότιμοι και ενταγμένοι στις κοινωνίες μας. Πρέπει να τους δείξουμε σεβασμό και να κατανοήσουμε τον πολιτισμό τους. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται νέες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, παράλληλα, κάνει γνωστό ότι στις 11 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τη Ριζοσπαστικοποίηση η οποία θα βοηθήσει στο να αναπτυχθούν νέες ευρωπαϊκές πολιτικές σχετικά με το πώς να καταπολεμηθεί η ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό.

Σε ό,τι αφορά την ιταλική ναυτική αποστολή σε λιβυκά χωρικά ύδατα και τη μείωση των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ιταλία, ο αρμόδιος επίτροπος απαντά ότι «η κατάσταση παραμένει ακόμη σχετικά ρευστή», αλλά δηλώνει πως συμφωνεί με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι, κατά την άποψη του οποίου «αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ».

Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως δεν διαπιστώνει να υπάρχει η βούληση, από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα πλοία που σώζουν μετανάστες και πρόσφυγες.

«Πάντα με σεβασμό στην εξέλιξη των δικαστικών ερευνών», πιστεύει ότι οι ΜΚΟ «έχουν κάνει πραγματικά πολύτιμη δουλειά». Αλλά καθιστά σαφές πως «είναι σημαντικό, όσοι δραστηριοποιούνται στη θάλασσα, να σέβονται τους ίδιους κανόνες» και για τον λόγο αυτόν «καλεί όλους να υπογράψουν τον κώδικα δεοντολογίας που συνέταξε η ιταλική κυβέρνηση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή