Εθελοντές έσωσαν σκυλιά από την πύρινη λαίλαπα. «Ήταν δεμένα και κλαίγανε»

Εθελοντές έσωσαν σκυλιά από την πύρινη λαίλαπα. «Ήταν δεμένα και κλαίγανε»
Eurokinissi/photo αρχείου

Τουλάχιστον 20 ανυπεράσπιστα σκυλιά, τα οποία όταν ξέσπασε η πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική εγκλωβίστηκαν σε οικίες και κινδύνευαν με θάνατο από λεπτό σε λεπτό, σώθηκαν από ευαισθητοποιημένους πολίτες και φιλοζωικά Σωματεία που κινητοποιήθηκαν και έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες για να απελευθερώσουν τα όμορφα τετράποδα.

Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε κοντά σε σπίτια με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να αναγκαστούν πάνω στον πανικό τους να τα εγκαταλείψουν αφήνοντας πίσω τους σκυλιά, γάτες και άλλα ζώα. Την κατάσταση πήραν στα… χέρια τους περίπου 50 εθελοντές.

Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου, Μιχάλης Ντάσης, περιγράφει τις πρώτες ώρες: «Ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και εμείς και τα ζωάκια. Θυμάμαι τις φλόγες να υψώνονται και να τρέχουν γύρω μας σκυλιά σαστισμένα. Δεν ήξεραν τα καημένα τι να κάνουν. Τότε ήρθαν εθελοντές που άρχισαν να ανοίγουν αυλόπορτες και να απελευθερώνουν ζώα, που είτε θα καίγονταν ζωντανά είτε θα έσκαγαν γιατί δεν θα μπορούσαν να αναπνεύσουν από τους καπνούς. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάτοικοι της περιοχής που αναζητούν παντού και εναγωνίως τα σκυλιά τους».

Ενδεικτική είναι η αγγελία που αναρτήθηκε στο Facebook από κάτοικο της περιοχής Μετόχι Καπανδριτίου που αναζητά τον «Μαξ»: «Χάθηκε στις 14 Αυγούστου την ώρα της πυρκαγιάς στην οδό Οδυσσέα Ελύτη. Ο Μαξ είναι γερμανικός ποιμενικός, πέντε ετών, στο δεξί αυτάκι έχει ένα μικρό κόψιμο, χρώματα καφέ ανοιχτό και μαύρο. Προσφέρεται αμοιβή».

Η Ράνια Σιδερίδη, μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Καλάμου, είναι ένα από τα άτομα που όταν άκουσε για τη φωτιά στην ανατολική Αττική έτρεξε να βοηθήσει: «Δεν μπορούσα να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια. Ανέβηκα στο Πανόραμα Καλάμου και έπαιρνα μαζί μου όποιο σκυλί κινδύνευε. Συνολικά βρήκα οχτώ σκυλιά. Τα κατέβασα στην παραλία σε ασφαλές μέρος και μετά έγινε προσπάθεια να βρεθούν τα αφεντικά τους. Αδέσποτα δεν βρήκα. Είναι δύσκολο σε αυτές τις καταστάσεις να τα εντοπίσεις».

Με την ίδια αυτοθυσία έπραξε και ο Αλέξανδρος Παπαλάμπρου από το Φιλοζωικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Καπανδριτίου-Πολυδενδρίου: «Οι φλόγες έφταναν τις ώρες εκείνες τα 15 μέτρα. Βρήκαμε γατάκια εγκλωβισμένα σε υπόγεια. Έκλαιγαν. Βρήκαμε σκυλιά που έμειναν δεμένα να κοιτούν τις φλόγες. Άλλα ζώα βρίσκονταν σε αποθήκες. Αν δεν επεμβαίναμε ο θάνατος ήταν σίγουρος γι’ αυτά. Τα αφεντικά τους είχαν φύγει. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβή νούμερα αλλά νομίζω ότι σώθηκαν τουλάχιστον 20 σκυλιά στην ανατολική Αττική».

Αρκετά είναι, σύμφωνα με τα φιλοζωικά Σωματεία, τα ζώα που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών. Ενδεικτική είναι φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο και απεικονίζει αδέσποτο σκύλο με εγκαύματα να βρίσκεται το μεσημέρι της Κυριακής ανάμεσα στα καμένα στην περιοχή Μικροχώρι. Συγκινητικές είναι οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο κτηνιάτρων που αναφέρουν την οδό όπου βρίσκεται το ιατρείο τους διευκρινίζοντας ότι «προσφέρουμε δωρεάν υπηρεσίες για τα ζώα που τραυματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στις φωτιές».

Δημοφιλή