ΔΙΕΘΝΕΣ
22/08/2017 11:10 EEST | Updated 22/08/2017 11:11 EEST

ΟΗΕ: Αναχαίτιση βορειοκορεατικών φορτίων προς συριακή υπηρεσία αρμόδια για χημικά όπλα

GUILLAUME SOUVANT via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Δύο βορειοκορεατικά φορτία με παραλήπτη υπηρεσία της συριακής κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα χημικών όπλων της χώρας αναχαιτίστηκαν μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με εμπιστευτική αναφορά των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά στις παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Η αναφορά αυτή, που συντάχθηκε από επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών του ΟΗΕ, υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νωρίτερα μέσα στον μήνα και έφτασε στο Reuters τη Δευτέρα. Δεν περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με το πού έλαβαν χώρα οι αναχαιτίσεις, ή τι ακριβώς περιείχαν τα φορτία αυτά.

«Η επιτροπή διερευνά φερόμενη συνεργασία πάνω σε απαγορευμένα χημικά και συμβατικά όπλα και βαλλιστικούς πυραύλους μεταξύ Συρίας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας» γράφουν οι ειδικοί στην 37 σελίδων αναφορά τους.

«Δύο χώρες-μέλη σταμάτησαν φορτία με προορισμό τη Συρία. Άλλη μια χώρα- μέλος πληροφόρησε την επιτροπή πως τα αγαθά αυτά εντάσσονταν στο πλαίσιο ενός συμβολαίου της KOMID με τη Συρία» σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά.

Η KOMID (Korea Mining Development Trading Corporation) έχει συμπεριληφθεί σε «μαύρη λίστα» του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 2009 και θεωρείται ως ο κύριος βραχίονας/ φορέας της Πιονγκγιάνγκ για εμπόριο όπλων και εξαγωγές εξοπλισμού που σχετίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους και συμβατικά όπλα.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ ανέφεραν πως οι δραστηριότητες μεταξύ Συρίας και Βόρειας Κορέας που διερευνώνται περιλαμβάνουν συνεργασία στα προγράμματα πυραύλων Scud της Συρίας και τη συντήρηση και επισκευή συριακών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας.