ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/08/2017 08:51 EEST | Updated 22/08/2017 08:51 EEST

Πάνω από 600 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο

ansa

«Έκρηξη» αφίξεων προσφύγων και μεταναστών διαπιστώθηκε το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου, με την τουρκική ακτοφυλακή να έχει σχεδόν μηδενίσει από τις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, τις επεμβάσεις της σε θέματα μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά,

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, το 24ωρο από τα χαράματα της Δευτέρας μέχρι τα χαράματα της Τρίτης πέρασαν στα νησιά 404 πρόσφυγες και μετανάστες (118 στη Λέσβο, 225 στη Χίο και 61 στη Σάμο). Οι αριθμοί αυτοί ανεβάζουν σε 2.208 τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από την 1η Αυγούστου (659 στη Λέσβο, 734 στη Χίο και 815 στη Σάμο).

Στο σύνολό τους οι παραπάνω μεταφέρθηκαν και καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου και προωθήθηκαν σε δομές όπου η κατάσταση πλέον κρίνεται εκρηκτική. Στους καταυλισμούς των ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο και της Σάμου, οι διαμένοντες είναι διπλάσιοι από όσους μπορούν να εξυπηρετήσουν οι υπάρχουσες δομές.

Πέρα των παραπάνω, άλλα πέντε περιστατικά αφίξεων υπήρξαν το πρωί στη Λέσβο. Χωρίς να έχουν ακόμα καταγραφεί από τα ΚΥΤ περίπου στις 7.00 το πρωί περισυνελέγησαν 198 πρόσφυγες και μετανάστες από πέντε πλαστικές βάρκες μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις περιοχές της Αγριελιάς, του αεροδρομίου της Μυτιλήνης (τρία περιστατικά) και του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)