ΔΙΕΘΝΕΣ
22/08/2017 14:08 EEST | Updated 22/08/2017 14:10 EEST

Αποζημίωση μαμούθ καλείται να καταβάλει η Johnson & Johnson σε καρκινοπαθή για την υπόθεση του ταλκ

Αποζημίωση μαμούθ επιδίκασε δικαστήριο του Λος Άντζελες σε γυναίκα, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου των ωοθηκών. Η Johnson & Johnson καλείται να καταβάλλει αποζημίωση 417 εκατ. δολάρια στην Eva Echeverria, 63 ετών, την γυναίκα που υποστηρίζει πως νόσησε από καρκίνο των ωοθηκών μετά τη χρόνια χρήση της βρεφικής πούδρας (ταλκ) της εταιρείας.

Το ποσό που επιδικάστηκε στην Eva Echeverria είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ανάμεσα στις πολλές αγωγές εναντίον της J&J που κατηγορείται πως δεν προειδοποίησε τους καταναλωτές επαρκώς σχετικά με τους κινδύνους καρκίνου από τα προϊόντα της με ταλκ. Η J&J είναι αντιμέτωπη με άλλες 4.500 παρόμοιες υποθέσεις σε όλη τη χώρα.

Η Echeverria διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών το 2007. Αφαιρέθηκε χειρουργικά, ωστόσο τώρα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Λόγω της κατάστασής της δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο δικαστήριο.

Στην κατάθεσή της, που παρακολούθησαν οι ένορκοι μέσω βίντεο, είπε ότι χρησιμοποιούσε το ταλκ επί δεκαετίες. Το εν λόγω ταλκ είναι ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της εταιρείας και επί χρόνια προέτρεπαν τις γυναίκες για το χρησιμοποιούν στα γεννητικά όργανα για καλύτερη υγιεινή.

Οι δικηγόροι της Echeverria ανέφεραν πως η εταιρία ενθαρρύνει τις γυναίκες να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της παρόλο που γνωρίζει για τις μελέτες που συνδέουν τον καρκίνο στις ωοθήκες με τη χρήση ταλκ στα γεννητικά όργανα. Οι δικηγόροι της εταιρίας επέμεινα ωστόσο πως οι έρευνες δεν έχουν διαπιστώσει πως τα προϊόντα με ταλκ είναι καρκινογόνα και επισημαίνουν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

Πηγές: HuffPost, LA Times, Guardian