ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/08/2017 13:18 EEST | Updated 22/08/2017 19:44 EEST

Πυρκαγιές σε Κέρκυρα και Σοφικό Κορινθίας

Menelaos Myrillas / SOOC

Μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβέστες σε Κέρκυρα και Σοφικό Κορινθίας, σε πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα, Τρίτη.

Ειδικότερα, πεδίο μάχης θύμιζε το απόγευμα το νησί των Φαιάκων, με τα ελικόπτερα να πετούν χαμηλά και τους καπνούς να τυλίγουν το νησί από το Βορρά μέχρι το Νότο. Τέσσερα ελικόπτερα πετζετέλ και ένα καναντέρ έριχναν από αέρος τόνους νερού στις φωτιές που ξέσπαγαν, η μία μετά την άλλη, σε τρία διαφορετικά μέρη του νησιού, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες στη βόρεια, στη κεντρική και στη νότια Κέρκυρα.

Σε απόσταση αναπνοής από τα ξενοδοχεία

Η πρώτη φωτιά εξελίχθηκε Βόρεια, σε δασική έκταση, στην περιοχή της Κασσιώπης , στο Κέντρωμα, ενώ μέσα σε λίγη ώρα έκανε την εμφάνισή της η δεύτερη φωτιά στη κεντρική Κέρκυρα, στην περιοχή του Δαφνίλα. Οι απειλητικές φλόγες κατευθυνόταν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά ο απόλυτος συντονισμός των πυροσβεστών, των εργαζομένων του δήμου, των κατοίκων, των εθελοντών και η έγκυρη παρέμβαση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, κατάφερε να την περιορίσει και μετά από τέσσερις περίπου ώρες να τη θέσει σε πλήρη έλεγχο.

Την ίδια ώρα και όσο ήταν σε εξέλιξη η φωτιά στον Δαφνίλα, αργά το απόγευμα, ξέσπασε μία τρίτη φωτιά, σε δασική έκταση, στη νότια Κέρκυρα, στην περιοχή Βραγκανιώτικα. Και εκεί η άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, με κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, κατάφεραν να περιορίσουν σύντομα τη φωτιά.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσα στρέμματα δασικής έκτασης έχουν παραδοθεί στις φλόγες, όπως ανέφερε όμως στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος «και οι τρεις φωτιές που ξέσπασαν στο νησί είναι υπό ύφεση, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες».

Πυρκαγιά σε δύσβατη, δασώδη περιοχή, ξέσπασε και στο Σοφικό Κορινθίας και οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις έρπουσες εστίες.

Δύο Canadair και δύο ελικόπτερα ενισχύουν τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν με 30 οχήματα, 90 πυροσβέστες και 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στην κατάσβεση μετέχουν εθελοντικές ομάδες, όπως επίσης υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα που έχουν διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)