ΔΙΕΘΝΕΣ
24/08/2017 08:11 EEST | Updated 24/08/2017 08:18 EEST

Ινδία: Του ζήτησε διαζύγιο επειδή δεν της έφτιαχνε τουαλέτα

Hindustan Times via Getty Images
MUMBAI, INDIA - DECEMBER 3, 2010: Make shift toilets at Shivaji Park for devotees arrived to pay homage to Dr. Ambedkar on his death anniversary on 6th December at Dadar Chaityabhoomi -. (Photo by Anshuman Poyrekar/Hindustan Times via Getty Images)

Το δικαστήριο στην Πολιτεία Ραζαστάν, στη βόρεια Ινδία, δικαίωσε μια γυναίκα, η οποία ήταν παντρεμένη πέντε χρόνια και κατηγορούσε το σύζυγό της γιατί δεν έφτιαχνε στο σπίτι τους τουαλέτα, κάτι το οποίο θεωρείται απάνθρωπη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το δικαστή, Rajendra Kumar Sharma, οι γυναίκες που κατοικούν στα χωριά υφίστανται σωματικό πόνο καθώς πρέπει να περιμένουν να πέσει το σκοτάδι για να μπορέσουν να πάνε στα γύρω χωράφια, τα οποία χρησιμοποιούν αντί για τουαλέτα. Ο δικαστής σχολίασε πως το γεγονός αποτελεί μια μορφή βασανιστηρίου. Σύμφωνα με τα ινδικά μέσα, η γυναίκα είχε υποβάλει αίτηση διαζυγίου το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ινδία το διαζύγιο επιτρέπεται μόνο αν υπάρχουν αποδείξεις για βίαιη συμπεριφορά, απάνθρωπη μεταχείριση ή αδικαιολόγητες οικονομικές απαιτήσεις. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που μια γυναίκα ζητά διαζύγιο εξαιτίας της έλλειψης τουαλέτας.

Τη χρονιά που πέρασε μια γυναίκα δεν δέχτηκε να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της αφού και αυτός δεν κατασκεύαζε τουαλέτα στο σπίτι. Τον Ιούνιο πάλι μια γυναίκα αρνούνταν να επιστρέψει στο σπίτι της αν οι πεθεροί της δεν έχτιζαν τουαλέτα.

Στην Ινδία η ανυπαρξία υγειονομικών εγκαταστάσεων είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αφορά σχεδόν 594 εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου το 70% των κατοικιών στην Ινδία δεν διαθέτουν τουαλέτα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Narendra Modi το 2014 δεσμεύτηκε πως μέχρι το 2019 όλα τα σπίτια θα αποκτούσαν τουαλέτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη η κυβέρνηση έχει κατασκευάσει περισσότερες από 20 εκατομμύρια τουαλέτες από το 2014.

Ωστόσο, παρατηρητές επισημαίνουν ότι η απουσία εσωτερικής τουαλέτας στα σπίτια δεν είναι ζήτημα μόνο φτώχειας, αλλά επίσης οφείλεται και στην βαθιά ριζωμένη πεποίθηση των Ινδών ότι είναι βρώμικες.

Το Ίδρυμα Gates, που εδρεύει στο Δελχί προτείνει επιχορηγήσεις για τη δημιουργία δημόσιων τουαλετών, που δεν θα συνδέονται με το νερό, την αποχέτευση και τον ηλεκτρισμό, όπως και για τη βελτίωση της επεξεργασίας των ανθρώπινων αποβλήτων.

Ο καθηγητής του Κέντρου Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, Meera Mehta, αναφέρει ότι οι στρατηγικές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής μπορεί να μην έχουν τον αναμενόμενο αντίκτυπο λόγω «έλλειψης εκπαίδευσης» αλλά με τις σωστές πολιτικές, η Ινδία μπορεί να απαλλαχθεί από το πρόβλημα της ελεύθερης αφόδευσης σε δέκα χρόνια.

Sponsored Post