ΔΙΕΘΝΕΣ
24/08/2017 05:18 EEST | Updated 24/08/2017 05:28 EEST

Ο θάνατος της Σουηδής δημοσιογράφου φέρνει στο φως μια ακόμα ανεξιχνίαστη υπόθεση 30 χρόνια μετά

MARTIN SYLVEST via Getty Images
Members of The Danish Emergency Management Agency (DEMA) assist police at Kalvebod Faelled in Copenhagen on August 23, 2017 in search of missing bodyparts of journalist Kim Wall close to the site where her torso was found on, August 21. / AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Martin Sylvest / Denmark OUT (Photo credit should read MARTIN SYLVEST/AFP/Getty Images)

Ο μυστηριώδης θάνατος της Σουηδής δημοσιογράφου Kim Wall φέρνει στο φως ένα επίσης ανεξιχνίαστο έγκλημα που συγκλόνισε την κοινή γνώμη πριν περίπου τριάντα χρόνια όταν το άψυχο σώμα μιας τουρίστριας από την Ιαπωνία είχε βρεθεί στο λιμάνι της Κοπεγχάγης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού υποβρυχίου Nautilus, Peter Madsen, παραδέχτηκε ότι πέταξε στη θάλασσα το πτώμα της Σουηδής δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 11 Αυγούστου, ενώ έκανε ρεπορτάζ για την κατασκευή αυτού του σκάφους έξω από την Κοπεγχάγη. Ωστόσο εξηγεί πως ο θάνατός της ήταν ατύχημα.

Οι αστυνομικές αρχές της Δανίας ανοίγουν και πάλι μια παλιά υπόθεση από το 1986 στο πλαίσιο της έρευνας για το θάνατο της δημοσιογράφου. Η 22χρονη Kazuko Toyonaga εξαφανίστηκε ενώ ταξίδευε το 1986 στη Βόρεια Ευρώπη. Περίπου 25 ημέρες μετά την εξαφάνισή της εντοπίστηκαν τα κάτω της άκρα μέσα σε μια σακούλα που βρισκόταν σε μια βάρκα κοντά στην Κοπεγχάγη, ενώ αρκετές ημέρες αργότερα βρέθηκε και το υπόλοιπο μέρος του κορμιού της στο κανάλι Christianshavn.

Χρειάστηκαν οκτώ μήνες ερευνών για να εξακριβωθεί πως επρόκειτο για την Toyonaga, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, ενώ οι αρχές ποτέ δεν κατέληξαν για την ταυτότητα του δολοφόνου.

O Madsen συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ενώ αργότερα ο δικαστής διέταξε να τεθεί υπό κράτηση. Πριν τη διεξαγωγή της πρώτης ακροαματικής διαδικασίας -η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών- ο φερόμενος ως δράστης χαμογέλασε συνομιλώντας με το δικηγόρο του αλλά και τους δημοσιογράφους. Αν καταδικαστεί, θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε χρόνων.

Ο κατηγορούμενος -ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει κατασκευάσει μόνος του το Ναυτίλο- στο παρελθόν έχει ασκήσει βία εναντίον δημοσιογράφων που έγραψαν στον Τύπο αρνητικά σχόλια για τον ίδιο. Συχνά εμπλέκεται σε συγκρούσεις και έχει πολλούς εχθρούς, αναφέρει ο δημοσιογράφος Thomas Djursing ο οποίος έχει γράψει βιβλίο για τον Madsen. Μάλιστα στις σελίδες του τον περιγράφει ως ένα «κοράκι με λίγους φίλους».