ΔΙΕΘΝΕΣ
24/08/2017 08:53 EEST | Updated 24/08/2017 08:55 EEST

Όποιος φωνάξει «Αλλάχ Ακμπάρ» στην πλατεία του Αγίου Μάρκου θα πυροβοληθεί, προειδοποιεί ο δήμαρχος της Βενετίας

Andrea Spinelli via Getty Images
ITALY, VENICE - APRIL 29: Luigi Brugnaro major of Venice looks attends at the ceremony on the occasion of the 70th anniversary of Confcommercio (confederation of traders) at La Fenice Theatre on April 29, 2016 in Venice. (Photo by Andrea Spinelli/Corbis via Getty Images)

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει αμφιλεγόμενη δήλωση του δημάρχου της Βενετίας, ο οποίος είπε ότι αν ακουστεί κάποιος να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» στην πλατεία Αγίου Μάρκου, θα δεχτεί πυρά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των The Times, μιλώντας σε συνδιάσκεψη στο Ρίμινι, ο Λουΐτζι Μπρουγκνάρο είπε ότι η Βενετία είναι πιο ασφαλής από τη Βαρκελώνη, όπου έλαβε χώρα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση με βαν στη Λα Ράμπλα.

«Αντίθετα με τη Βαρκελώνη, όπου δεν είχαν μέτρα προστασίας, εμείς είμαστε σε επαγρύπνηση. Αν κάποιος τρέξει στην πλατεία Αγίου Μάρκου ουρλιάζοντας “Αλλάχ Ακμπάρ” θα τον εξουδετερώσουμε. Ένα χρόνο πριν είπα μετά από τέσσερα βήματα, τώρα μετά από τρία. Θα το πω στα βενετικά: “Ghe Sparemo” (θα τον πυροβολήσουμε)» είπε ο δεξιός δήμαρχος της πόλης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σύλληψη τεσσάρων φερόμενων τζιχαντιστών τον Μάρτιο, που σχεδίαζαν να ανατινάξουν τη γέφυρα του Ριάλτο. Όπως πρόθεσε, «ήθελαν να πάνε στον Αλλάχ. Αλλά θα τους στείλουμε κατευθείαν σε αυτόν πριν καταφέρουν να προκαλέσουν ζημιά».

Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε βίντεο όπου ο αριστερός δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, φαινόταν να τρέχει προς τον Μπρουγκνάρο μετά την ομιλία του, φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» και γελώντας. Ωστόσο, λίγο αργότερα ζήτησε συγνώμη μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, λέγοντας πως δεν ήθελε να προσβάλει τη μουσουλμανική κοινότητα, κοροϊδεύοντας τη θρησκεία της, ούτε να διακωμωδήσει τα γεγονότα του τελευταίου καιρού, αλλά να δείξει ότι κρατά αποστάσεις από τις θέσεις του Μπρουγκνάρο- ο οποίος έχει πει ότι αποστρέφεται τα περί πολιτικής ορθότητας και ζητά ναυτικό μπλόκο για να εμποδίζονται να φτάσουν στην Ιταλία οι μετανάστες από τη βόρεια Αφρική.