ΔΙΕΘΝΕΣ
25/08/2017 03:49 EEST | Updated 25/08/2017 03:49 EEST

Γερμανία: Απώλειες για CDU/CSU και SPD και κέρδη για το ξενοφοβικό AfD δείχνει νέα δημοσκόπηση

Sean Gallup via Getty Images
BERLIN, GERMANY - AUGUST 24: A car drives past election campaign billboards that depict German Social Democrat (SPD) and chancellor candidate Martin Schulz and German Chancellor and Christian Democrat (CDU) Angela Merkel on August 24, 2017 in Berlin, Germany. Germany will hold federal elections on September 24. Merkel is seeking a fourth term and currently holds an approximate 14-point lead over Schulz, her main rival. Both the German Greens Party and the Free Democrats (FDP) are hoping to position themselves to be part of the next coalition government. The far-right Alternative for Germany (AfD) will likely finish above the 5% election votes minimum and hence win seats in the Bundestag. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Απώλειες και για τα δύο μεγάλα κόμματα και άνοδο για το λαϊκιστικό/ ξενοφοβικό Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του πρωινού μαγκαζίνο του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, εν όψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) χάνουν μία μονάδα από την προηγούμενη καταγραφή πριν από δύο εβδομάδες και συγκεντρώνουν 38%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν δύο μονάδες και περιορίζονται στο 22%.

 

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το AfD με 10% (+2), ενώ ακολουθούν η Αριστερά (Die Linke), η οποία παραμένει σταθερή στο 9%, όπως και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι όμως κερδίζουν μία μονάδα από την τελευταία δημοσκόπηση. Οι Πράσινοι εμφανίζονται σταθεροί στο 8%.

 

Στο ερώτημα, «Με ποιο θέμα θα πρέπει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα η επόμενη κυβέρνηση», το προσφυγικό και η ενσωμάτωση των προσφύγων φαίνεται να είναι το ζήτημα που απασχολεί περισσότερους Γερμανούς, ενώ έπονται η κοινωνική δικαιοσύνη (καταπολέμηση της φτώχειας, φορολόγηση των πλουσίων), η εσωτερική ασφάλεια (τρομοκρατία, εγκληματικότητα), η τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων και η διαφάνεια, η παιδεία, η κλιματική αλλαγή και το συνταξιοδοτικό.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)