ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/08/2017 08:00 EEST | Updated 25/08/2017 08:00 EEST

Σόιμπλε: Κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα επειδή τους έβαλα να κάνουν μεταρρυθμίσεις

Christian Marquardt via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JANUARY 8: German finance Minister Wolfgang Schaeuble welcomes carolers from Berlin at the Finance Ministry on January 8, 2015 in Berlin, Germany. According to media reports Schaueble now sees an exit by Greece from the Eurozone, meaning Greece would give up the Euro and return to a national currency. (Photo by Christian Marquardt/Getty Images)

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- γνωστός, μεταξύ άλλων, για την καυστική του αίσθηση του χιούμορ- φέρεται να είπε την περασμένη εβδομάδα σε προεκλογική συγκέντρωση πως κάποια μέρα στην Ελλάδα θα του στήσουν μνημείο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης επειδή ανάγκασε τη χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είναι πεπεισμένος ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ. Σύμφωνα με την Handelsblatt, «η διάσωση της Ελλάδας απασχολεί τον Σόιμπλε πάνω από επτά χρόνια ενώ η χώρα της κρίσης αποτελεί θέμα και σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα. Σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί το 2018 εκ νέου βοήθεια, τότε ο Σόιμπλε προτίθεται να θέσει το τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης σε μια νέα βάση. Μετά τη διαμάχη των τελευταίων χρόνων με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στη διάσωση της Αθήνας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ μελλοντικά εκτός Ευρώπης και αντ΄ αυτού να μετατρέψει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Η ιδέα αυτή απασχολεί τον Σόιμπλε εδώ και καιρό και την προωθεί. Σε συνέντευξή του στη Stuttgarter Zeitung εξειδίκευσε τα σχέδιά του αυτά: ο ESM θα πρέπει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη , είπε ο Σόιμπλε. Αυτό δεν ισχύει μόνον όταν μια χώρα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, αλλά επίσης 'όταν μια τραπεζική κρίση ή μια τεράστια φυσική καταστροφή οδηγούν μια χώρα στα όριά της'. Με τις δηλώσεις του αυτές ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προκάλεσε αρκετή ανησυχία. Οι 'φυσικές καταστροφές' είναι ένας ευρύς όρος. Θα μπορούσε δηλαδή η Ιταλία με κάθε σεισμό να ζητά χρήματα από το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο;», διερωτάται ο αρθρογράφος.