ΔΙΕΘΝΕΣ
26/08/2017 08:50 EEST | Updated 26/08/2017 08:50 EEST

Μιανμάρ: Στους 89 οι νεκροί από την επίθεση μουσουλμάνων ανταρτών Ροχίνγκια στο Ραχίν

STR via Getty Images
A Myanmar policeman talks on the phone as he mans a check point at the entrance of Yathae Taung township in Rakhine State in Myanmar on August 26, 2017. At least 89 people including a dozen security forces were killed as Rohingya militants besieged border posts in northern Rakhine State which is bisected by religious hatred focused on the stateless Rohingya Muslim minority, who are reviled and perceived as illegal immigrants in Buddhist-majority Myanmar. / AFP PHOTO / STR (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Τους 89, εκ των οποίων τουλάχιστον 12 είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν φτάσει οι νεκροί στην Πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών μουσουλμάνων Ροχίνγκια, την ώρα που περίπου 1.000 πρόσφυγες έχουν αποκλειστεί στα σύνορα με το Μπανγκλαντές.

Σύμφωνα με αστυνομικό που ρωτήθηκε από το AFP, οι αντάρτες έχουν τοποθετήσει στους δρόμους «πολλούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς».

«Σημειώνονται σποραδικές επιθέσεις, η κατάσταση είναι συγκεχυμένη. Έχουν πέσει πυροβολισμοί και εναντίον του κτιρίου της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Μαουνγκντάου», διευκρίνισε.

Οι δρόμοι της πόλης ήταν άδειοι σήμερα, ενώ τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

«Κάποιοι φοβούνται και έφυγαν από τα χωριά τους. Κάποιοι αναζήτησαν καταφύγιο σε βουδιστικά μοναστήρια», δήλωσε ο Κιάου Μιν Τουν αξιωματούχος του χωριού Μπουτιντάουνγκ.

Η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι καταδίκασε τις χθεσινές επιδρομές των ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον αστυνομικών φυλακίων, ενώ η κυβέρνηση έχει απομακρύνει διοικητικό προσωπικό από την περιοχή.

Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν χθες αποτελούν μια σημαντική κλιμάκωση στην κρίση που σοβεί στη βορειοδυτική αυτή Πολιτεία της Μιανμάρ από τον Οκτώβριο, όταν παρόμοιες επιθέσεις προκάλεσαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ροχίνγκια. Περίπου 87.000 μέλη της μειονότητας αυτής αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές, ενώ πάρα πολλές ήταν οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με φόνους, βιασμούς και πυρπολήσεις σπιτιών των Ροχίνγκια.

Ο Απελευθερωτικός Στρατός Αρακάν των Ροχίνγκια (ARSA), μια οργάνωση που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Χαρακά αλ Γιακίν και η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις του Οκτωβρίου εναντίον αστυνομικών, ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλες.

Ενδεικτικό ότι και οι δύο πλευρές αναμένουν κλιμάκωση της βίας είναι και το γεγονός πως περίπου 1.000 Ροχίνγκια έφτασαν στον ποταμό Ναφ που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Μιανμάρ και Μπανγκλαντές και έχουν αποκλειστεί εκεί.

«Πολλοί Ροχίνγκια προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά ακολουθούμε πολιτική μηδενικής ανοχής, δεν θα επιτραπεί σε κανέναν» η είσοδος στο Μπανγκλαντές, δήλωσε ο αναπληρωτής επιθεωρητής της περιοχής Κοξ Μπαζάρ Αλί Χοσάιν.

Συνήθως οι αξιωματούχοι του Μπανγκλαντές εμφανίζονται να τηρούν σκληρή στάση απέναντι στους πρόσφυγες στις συνεντεύξεις που παραχωρούν, ωστόσο τις περισσότερες φορές τους επιτρέπουν να εισέλθουν στη χώρα. Στο Μπανγκλαντές ζουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)