ΔΙΕΘΝΕΣ
27/08/2017 15:10 EEST | Updated 27/08/2017 15:10 EEST

Λίβανος: Οι αρχές εντόπισαν λείψανα που ίσως ανήκουν σε στρατιώτες που είχαν απαχθεί από το ΙΚ το 2014

STR via Getty Images
TOPSHOT - A picture taken on August 17, 2017, during a tour guided by the Lebanese army, shows soldiers firing towards jihadist militants from recently captured positions, in a mountainous area near the town of Ras Baalbek. / AFP PHOTO / STR (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Ανθρώπινα λείψανα, που μπορεί να ανήκουν σε Λιβανέζους στρατιώτες που είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πριν από τρία χρόνια, εντόπισαν οι αρχές του Λιβάνου, όπως έγινε γνωστό από υψηλόβαθμη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ώρες αφότου ο στρατός του Λιβάνου κήρυξε παύση των επιχειρήσεών του εναντίον του ΙΚ σε μια περιοχή στα σύνορα με τη Συρία προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τους απαχθέντες στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Γενικής Ασφάλειας, τον στρατηγό Αμπάς Ιμπραχίμ, μαχητές του ΙΚ που είχαν παραδοθεί στις λιβανέζικες δυνάμεις τους υπέδειξαν το σημείο όπου βρέθηκαν τα λείψανα.

"Εντοπίσαμε έξι πτώματα. Αναμένουμε ότι θα βρούμε συνολικά οκτώ. Πιστεύουμε ότι τα λείψανα ανήκουν στους στρατιώτες" που είχαν απαχθεί το 2014, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βηρυτό, αφού προηγουμένως ενημέρωσε τις οικογένειες των θυμάτων.

Το 2014, αρχικά το Μέτωπο Αλ Νόσρα (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και κατόπιν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκαν στη μεθοριακή πόλη Αρσάλ και αιχμαλώτισαν 30 Λιβανέζους στρατιώτες και αστυνομικούς. Οι τέσσερις από αυτούς εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς και ένας πέμπτος υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί. Άλλοι 16 απελευθερώθηκαν από το Αλ Νόσρα σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, τον Δεκέμβριο του 2015.

Απέμειναν εννέα στρατιώτες αιχμάλωτοι του Ισλαμικού Κράτους, όμως ο στρατηγός Ιμπραχίμ σήμερα έκανε λόγο μόνο για οκτώ. Η τύχη του ένατου στρατιώτη παραμένει άγνωστη.

Τα λείψανα θα σταλούν σε ειδικά εργαστήρια προκειμένου να γίνουν εξετάσεις DNA και να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των θυμάτων, ωστόσο ο στρατηγός τόνισε ότι είναι "σχεδόν βέβαιος" ότι η υπόθεση "έχει κλείσει".

Οι συγγενείς των στρατιωτών περίμεναν σήμερα επί τέσσερις ώρες, κάτω από τον καυτό ήλιο, για να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Εδώ και τρία χρόνια είχαν στήσει αντίσκηνα στο κέντρο της Βηρυτού προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση για να οργανώσει μια επιχείρηση για τον εντοπισμό τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)