ΔΙΕΘΝΕΣ
31/08/2017 14:09 EEST | Updated 31/08/2017 14:35 EEST

Καμία ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Για ένα είδος «νοσταλγίας» κατηγορεί το Λονδίνο ο Μπαρνιέ

Bloomberg via Getty Images
David Davis, U.K. exiting the European Union (EU) secretary, left, speaks as Michel Barnier, chief negotiator for the European Union (EU), looks on during a news conference following the third round of Brexit talks in Brussels, Belgium, on Thursday, Aug. 31, 2017. Barnier said Brexit talks are far from making the progress thats needed to move on to trade talks, as three days of negotiations produced few results. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg via Getty Images

Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησης η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπει στον τρίτο γύρο, όμως δεν έχει επιτευχθεί όπως παραδέχτηκε ανοιχτά ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, σε μια ταραχώδη κοινή συνέντευξη Τύπου.

Προηγουμένως ο κ. Μπαρνιέ είχε εγείρει θέματα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ είχε κατηγορήσει τον διαπραγματευτή του Λονδίνου, Ντέιβιντ Ντέιβις, για ένα είδος «νοσταλγίας».

Δικαίως τα ξένα μέσα κάνουν λόγο για «ασυνεννοησία», όπου οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την μικρή πρόοδο. Η συζήτηση είχε να κάνει με τον λογαριασμό, δηλαδή τι θα πρέπει να πληρώσει η Μεγάλη Βρετανία όταν αποχωρήσει από το μπλοκ των κρατών της ΕΕ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ είπε επίσης πως οι συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσουν με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου. Ωστόσ, πρόσθεσε ότι «αυτή την εβδομάδα κάναμε πολλές χρήσιμες αποσαφηνίσεις σε πολλά σημεία». «Όμως δεν καταγράψαμε καμιά αποφασιστική πρόοδο σε κανένα από τα κύρια ζητήματα, αν και η συζήτηση που είχαμε για την Ιρλανδία ήταν γόνιμη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως οι δύο πλευρές «έκαναν κάποια συγκεκριμένα βήματα προόδου», ενώ επιτεύχθηκε ένας «υψηλός βαθμός σύγκλισης» για το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το Λονδίνο θα «εξετάσει ενδελεχώς» τον λογαριασμό που θα πρέπει να πληρώσει όταν αποχωρήσει από το μπλοκ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ είχε επικρίνει το Λονδίνο ότι επιζητά το «ανέφικτο» – όπως να έχει λόγο για τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ενόσω είναι εκτός αυτής – σε μια σειρά από έγγραφα θέσης που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση.

Ο Ντέιβις επανέλαβε τις εκκλήσεις του Λονδίνου για την γρήγορη εκκίνηση των συνομιλιών για τις μελλοντικές της σχέσεις με την Ένωση, σημειώνοντας ότι αυτές έχουν αντίκτυπο σε κάθε μέρος της συμφωνίας για τους όρους του διαζυγίου.

«Οι συζητήσεις μας αυτή την εβδομάδα αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά ότι η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σημαντικά πιο ευέλικτη και ρεαλιστικά ότι αυτή της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπουργός.

(Με πληροφορίες από HuffPost UK, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)