ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/08/2017 05:45 EEST | Updated 31/08/2017 05:45 EEST

Η ιστορία ενός εθισμένου στην απάτη. Τηλεφωνούσε ως Εισαγγελέας από το κρεβάτι νοσοκομείου

Rostislavv via Getty Images
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ως… εθισμένος στην απάτη περιγράφεται από τους αστυνομικούς ο 51χρονος «μεγαλοαπατεώνας», ο οποίος προσποιούνταν πότε ότι είναι τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πότε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εδώ και χρόνια προφασιζόταν ότι δίνει αγώνα για να σώσει καρκινοπαθείς. Ένα από τα πρόσωπα που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί είναι διοικήτρια μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας.

Ο 51χρονος της τηλεφώνησε και της είπε: «Καλημέρα σας. Είμαι τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και νυν γραμματέας της συμβούλου της Νομικής Υπηρεσίας στη Γραμματεία του Πρωθυπουργού κ. Βασιλικής Θάνου. Πρέπει να βρεθούν χορηγοί από τον επιχειρηματικό και εκκλησιαστικό χώρο για την απαραίτητη νοσηλεία μιας γυναίκας με όγκο στο κεφάλι σε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Είναι ανάγκη να την βοηθήσουμε. Θα επικοινωνήσω ξανά μαζί σας».

Ο απατεώνας, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Κυριακή, την τελευταία 15ετία, εμφανιζόταν ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ακόμη και μέσα από την φυλακή. Η δράση του είχε αναγκάσει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, να εκδόσει ανακοίνωση το 2015, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επειδή τα φαινόμενα αυτά έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και οι ενέργειες αυτές συνιστούν αξιόποινη πράξη, κρίνουμε αναγκαίο να ανακοινώσουμε τα ανωτέρω προς αποφυγή παραπλάνησης όσων δέχονται ανάλογα τηλεφωνήματα, αφού ούτε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ούτε οι Αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου ουδέποτε έχουν ζητήσει, ούτε πρόκειται να ζητήσουν, τη συνδρομή οποιουδήποτε υπέρ τρίτων προσώπων».

Και αυτή τη φορά ο κατά συρροή απατεώνας κατάφερε ή αποπειράθηκε να εξαπατήσει Δημάρχους νησιών, Ιερές Μονές, Μητροπολίτες, γνωστούς φαρμακοβιομηχάνους, ιδιοκτήτες μεγάλων ποδοσφαιρικών ΠΑΕ, στελέχη τραπεζών, οργανισμούς Λιμένων, συμβούλους επιχειρήσεων, γνωστούς τραγουδιστές, ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, εφημερίδων, διοικητικά στελέχη της ΣΤΑΣΥ, του ΟΑΣΘ και της ΕΥΔΑΠ!

Η διοικήτρια του νοσοκομείου που προαναφέρθηκε, μετά την επικοινωνία με τον «μαϊμού» δικαστικό λειτουργό, επικοινώνησε με την γραμματεία του πρωθυπουργικού γραφείου, απ’ όπου ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόσωπο με αυτά τα στοιχεία. Ο 51χρονος είναι παλιός γνώριμος των Αρχών, ο οποίος μάλιστα ήταν δραπέτης από τις 14 Φεβρουαρίου 2017, όταν δεν επέστρεψε από 8ήμερη άδεια που είχε λάβει από τις φυλακές Δομοκού, και άρχισαν να τον αναζητούν.

Επικοινωνούσε με τα θύματά του υποδυόμενος τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τέως και νυν Εισαγγελέων Αρείου Πάγου, ζητώντας οικονομική ενίσχυση για την «θεραπεία» μιας 54χρονης γυναίκας ή του ιδίου. Οι «ασθενείς», φέρονταν να έχουν διαγνωσθεί με όγκο στο κεφάλι και έχριζαν νοσηλείας και επέμβασης σε εξειδικευμένο νοσοκομείο των ΗΠΑ. Με τον πειστικό λόγο του καθοδηγούσε τα θύματα να καταβάλλουν χρήματα μέσω των ΕΛ.ΤΑ. και της Western Union.

Ακολουθώντας την πορεία του χρήματος και τις αναλήψεις, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν μία ανάληψη περίπου 30.000 ευρώ, που είχαν αποσπάσει από επτά διαφορετικά θύματα. Οι αστυνομικοί έφθασαν στα ίχνη του απατεώνα και της 54χρονης συνεργού του και κατάφεραν να τους συλλάβουν. Ο μεγαλοαπατεώνας διαπιστώθηκε ότι νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου είχε πετύχει την εισαγωγή του δηλώνοντας ψεύτικα στοιχεία. Ακόμη και από το κρεβάτι του νοσοκομείου σε καθημερινή βάση επικοινωνούσε με υποψήφια θύματά του προκειμένου να τα εξαπατήσει. Εκεί συνελήφθη ο ίδιος και η συνεργός του έξω από το σπίτι της στις 28 Αυγούστου.

Το δίδυμο των απατεώνων από τον Μάρτιο του 2017 εξαπάτησε ή αποπειράθηκε να εξαπατήσει συνολικά 42 θύματα. Ο 51χρονος έχει κατηγορηθεί κατ’ επανάληψη για παρόμοια αδικήματα και του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών, την οποία εξέτιε μέχρι να δραπετεύσει.