ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/08/2017 18:11 EEST | Updated 31/08/2017 18:58 EEST

Αχτσιόγλου για εργασιακά: Στόχος η αναστήλωση ενός πλαισίου προστασίας που διαλύθηκε την περίοδο 2010-2014

Nikos Libertas / SOOC

Η πλήρης εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, η σταδιακή αναστήλωση ενός πλαισίου προστασίας που διαλύθηκε την περίοδο 2010-2014 αποτελούν βασικούς στόχους αυτής της κυβέρνησης, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. «Και στο βαθμό που έχουμε τον χώρο και τη δυνατότητα, θα το κάνουμε. Στον βαθμό που έχουμε τον χώρο, παρεμβαίνουμε δραστικά υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί υποχρέωση απέναντι στους θεσμούς αλλά «υποχρέωση μας και πρωτοβουλία δικιά μας να προχωρήσουμε σε αυτές τις ρυθμίσεις» για την καλύτερη θωράκιση αυτονόητων εργατικών δικαιωμάτων. Ανέφερε ότι πολλές από τις ρυθμίσεις προέκυψαν και από τις επαφές με τους εργαζόμενους, με τα εργατικά κέντρα και ότι πολλά από αυτά τα θέματα είναι πάγια και δίκαια αιτήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που είναι δίκαια και έπρεπε να λυθούν.

Η κ. Αχτσιόγλου ερωτήθηκε πότε θα αρχίσει να ανεβαίνει ο χαμηλότατος μισθός των 389 ευρώ. Ανέφερε πως αυτό που είπε στη Βουλή είναι μια απάντηση στην αντιπολίτευση «που κάνει κριτική των πρωτοσέλιδων», γιατί -όπως είπε- επιμένει σε ένα ποσό για τον μέσο μισθό στη μερική απασχόληση. Ανέφερε πως εκείνη έδειξε στη βουλή με στοιχεία ότι ο μέσος μισθός για τη μερική απασχόληση από το 2011 έως το 2014 έπεσε κάτω από 200 ευρώ. «Ταυτόχρονα, η νομοθετική παρέμβαση που έγινε το 2012 στους μισθούς έφερε ουσιαστικά τον κατώτατο μισθό -που τον πήγαν στα 586 εν μια νυκτί- κάτω απ' τον μέσο μισθό της μερικής απασχόλησης της ίδιας περιόδου», είπε για να σχολιάσει: «Αυτές είναι οι παρεμβάσεις τους, αυτοί είναι οι μισθοί που καταγγέλλουν σήμερα, είναι οι μισθοί που αυτοί δημιούργησαν».

Η υπουργός σημείωσε πως δεν ισχυρίζεται ότι τα πράγματα είναι καλά στην αγορά εργασίας και πως όμως με αυτή την κυβέρνηση υπάρχει μια σταθεροποίηση: «Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μας έδειξαν πρόσφατα ότι 7 στους 10 βασικούς κλάδους οικονομίας δείχνουν μια αύξηση στους μισθούς το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, έχουμε μερικά βασικά σημεία θετικά ανάκαμψης της οικονομίας και νομίζω ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται».

Πάγια αιτήματα των εργαζομένων

Για το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μίλησε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, στην ΕΡΤ1, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει θετικό πρόσημο για την κοινωνία, ανταποκρίνεται σε πάγια αιτήματα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, λύνει πρακτικά προβλήματα και θωρακίζει καλύτερα την εργατική νομοθεσία, ενισχύει, δηλαδή, το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο στην εφαρμογή του θα βελτιώσει την καθημερινότητα πολλών χιλιάδων εργαζομένων και ασφαλισμένων. «Ήταν δική μας πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε αυτές τις ρυθμίσεις. Αρκετές από αυτές προέκυψαν και από την επαφή μας με τους εργαζόμενους και τα εργατικά κέντρα, ενώ πολλά από αυτά τα θέματα είναι πάγια αιτήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, που είναι δίκαια και έπρεπε να λυθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι οι διαστάσεις της παραβατικότητας είναι πολύ μεγάλες και η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι πολύ δύσκολη. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) λειτουργεί και δουλεύει εντατικά, το τελευταίο διάστημα. «Έχουν γίνει προσλήψεις σε προσωπικό και ενισχύεται με εργαλεία. Από την αρχή του έτους, λειτουργεί ένα πληροφοριακό σύστημα ανάλυσης κινδύνου το οποίο δείχνει στοχευμένα που πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, λειτουργούν τέσσερα ελεγκτικά σώματα μαζί, Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και ελεγκτικά όργανα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και πλέον έχουμε ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο από το ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των ελέγχων» τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι πράγματι παρατηρείται καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. Για την επίλυση του θέματος, υπογράμμισε ότι έχουν σχηματιστεί ομάδες εργασίας για την έγκαιρη απονομή των συντάξεων. «Δουλεύουμε εντατικά. Έχουμε σχηματίσει ομάδες εργασίας στον ΕΦΚΑ με στόχους. Μάλιστα, έχουμε προβλέψει πρόσφατα και ένα μπόνους εξτρά εργασίας και επίτευξης των στόχων από τους υπαλλήλους της απόδοσης συντάξεων, προκειμένου να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην εκκαθάρισή τους» είπε.

Αναφορικά με τους μισθούς, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επτά στους 10 βασικούς κλάδους της οικονομίας καταγράφουν αύξηση στους μισθούς, το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. «Τα πράγματα θα βελτιώνονται» εκτίμησε η κ. Αχτσιόγλου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)