ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/08/2017 09:04 EEST | Updated 31/08/2017 12:26 EEST

Αντιπαράθεση Λοβέρδου-Κατρούγκαλου με σκληρές εκφράσεις

SOOC

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Ανδρέα Λοβέρδου, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να αφήνει αιχμές για ακραίους του κέντρου που προετοιμάζουν τη μεταγραφή τους στην μεταλλαγμένη ακροδεξιά ΝΔ, και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να κάνει λόγο για πολιτική αλητεία.

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λοβέρδου για την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να ανταποκριθεί στη πρόσκληση της Εσθονίας και να συμμετάσχει η Ελλάδα σε συνέδριο με θέμα «η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να διευκρινίσει αν η θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να μη συμμετάσχει στο συνέδριο, εκφράζει την ελληνική εξωτερική πολιτική και αν είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης.

«Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Η αντικομμουνιστική θεωρία που ήταν ιδεολογία μίσους και δίχασε, εγκαταλείφθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ολέθριο να γίνεται προσπάθεια να ξαναέρθει στην πολιτική ζωή της χώρας. Η θέση τού υπουργείου Εξωτερικών αυτονοήτως εκφράζει και την πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 2006 είχε τοποθετηθεί κατά της εξίσωσης του ναζισμού με το κομμουνισμό, αλλά και ο Κώστας Λαλιώτης σε δηλώσεις του χαρακτήριζε εκείνους που θέτουν τέτοια ζητήματα, «ανιστόρητους, αλαζόνες, αμνήμονες και τιποτόφρονες» και ότι αποτελούν συνειδητή απόπειρα ανατροπής της ιστορικής αλήθειας.

«Αυτά ήταν θεωρίες της άκρας δεξιάς μέχρι που εμφανίστηκαν πρόσφατα και ως θεωρίες κάποιων του ακραίου κέντρου» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και απευθυνόμενος στον κ. Λοβέρδο άφησε αιχμές πως κάποιοι προετοιμάζουν τη μετάβασή τους στη μεταλλαγμένη πια ακροδεξιά ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

«Πώς είναι δυνατόν να έχουμε ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ που επαναφέρει κλασικά πτωματολογικά συμπλέγματα επικαλούμενη τον σφαγιασμό του παππού της, που όπως ομολόγησε δεν τη συνδέει δεσμός αίματος» αναρωτήθηκε ο αν. υπουργός, αναφερόμενος σε δηλώσεις της Εύας Καϊλή και πρόσθεσε: «Πώς στέλεχος της «Ρήξης», της δικής σας πολιτικής κίνησης, είπε ότι η Μακρόνησος ήταν κατασκευή των κομμουνιστών και πανηγυρίζει για τον Γράμμο; Αυτή η ρητορική, που την ξέραμε ως ακραία δεξιά, πώς μεταναστεύει στα δικά σας έδρανα; Προφανώς ορισμένοι από εσάς προετοιμάζετε τη μετάβασή σας στο κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Η ερώτησή σας δείχνει πού πηγαίνουν οι εκπρόσωποι του ακραίου κέντρου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει στίγμα και δεν το δίνει ούτε η Μακρόνησος, ούτε ο Γράμμος».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο για «πολιτική αλητεία», ενώ τόνισε ότι ο ίδιος θα φύγει όρθιος από το κόμμα του. Υποστήριξε ότι η στάση και η θέση του κ. Βενιζέλου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο πεδίο των εγκλημάτων ήταν σαφής και ότι αυτά που υποστήριζε τότε υποστηρίζει και τώρα, ενώ κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο ότι διαστρέβλωσε τα δεδομένα και την πραγματικότητα για να στηρίξει επιχειρήματα πολιτικής αλητείας.

«Σε μια ερώτηση που στόχευε στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Κατρούγκαλος, χωρίς αιδώ, ήρθε, εκνευρισθείς από έλλειψη επιχειρημάτων, να μιλά για μεταγραφές. Εγώ από τον χώρο μου θα φύγω όρθιος. Εσείς, που είστε ευέλικτος ως υπάλληλος υπουργών του ΠΑΣΟΚ, δεν έχετε οστά, είστε ένα μαλάκιο που περιφέρεστε πολιτικά από εδώ και από εκεί, καλύτερα να τα πείτε στον εαυτό σας και να ζητήσετε συγγνώμη» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

«Πολιτικούς προσδιορισμούς με δηλώσεις περί πολιτικής αλητείας δείχνουν τη μονόπλευρη δυσκολία σας. Εγώ δεν αντιδικώ με τους ίδιους όρους που εσείς τοποθετηθήκατε. Ο κ. Λοβέρδος αυτοπροσδιορίστηκε ο ίδιος με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε» σχολίασε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Όπως αναφέρεται από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απηύθυνε προς το ΥΠΕΞ τα εξής ερωτήματα: α) Εάν οι θέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης απηχούν τις θέσεις της Κυβέρνησης, β) Αν ναι, πότε εκφράσθηκαν με τον τρόπο αυτό και αν όχι τι έχει κάνει το ΥΠΕΞ για να μετριάσει τη ζημία που, κατά τον ερωτώντα, προκλήθηκε στη χώρα.

«Επί του πρώτου ερωτήματος, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι οι θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αποτελούν, αυτονοήτως, θέσεις της κυβέρνησης», σημειώνει το γραφείο του ΑΝΥΠΕΞ και συμπληρώνει:

«Επί του δεύτερου απάντησε ότι τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και η Ιστορία δεν ξαναγράφεται. Μέχρι πρόσφατα όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών, υποστήριζαν ανάλογες θέσεις με αυτές του Υπουργού Δικαιοσύνης, απορρίπτοντας την ταύτιση ναζισμού και κομμουνισμού ως αντίθετη στις ιστορικές εμπειρίες της Ευρώπης και, ιδίως, της χώρας μας. Τούτο προκύπτει και από το γεγονός της μηδενικής υποστήριξης από τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές ανάλογων πρωτοβουλιών ψηφισμάτων στο άμεσο παρελθόν, τόσο το 2006 ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου το 2009. Στην Ευρωβουλή το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει εναντίον της σχετικής πρότασης, ενώ η ΝΔ απείχε, με την εξαίρεση ενός βουλευτή της. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης ούτε ένας Έλληνας δεν είχε υπερψηφίσει την ανάλογη πρόταση».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται, ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε στα πρακτικά σχετική δήλωση της 22/1/2006 του πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία, μεταξύ άλλων, δήλωνε ότι «είναι ανιστόρητο να επιχειρεί κάποιος να εξομοιώσει τα φαινόμενα του ναζισμού ή του φασισμού ή τα φαινόμενα των αυταρχικών δικτατοριών της Νοτίου Ευρώπης, με τον κομμουνισμό ως σύστημα σκέψης και ως σύστημα κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης».

«Συνεπώς, καμιά βλάβη δεν υπέστησαν τα συμφέροντα της χώρας μας από την συνέχιση της υποστήριξης της πάγιας, μέχρι σήμερα, ελληνικής θέσης, ούτε απομονωθήκαμε στην Ευρώπη. Τούτο προκύπτει πανηγυρικά και αμάχητα, άλλωστε, από το γεγονός της πολύ μικρής συμμετοχής χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υπό κρίση συνέδριο. Ούτε διαταράχθηκαν, τέλος, εκ του γεγονότος αυτού οι σχέσεις με τη φιλική χώρα, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης της Εσθονίας», τονίζει το γραφείο του κ. Κατρούγκαλου.

«Ο υπουργός έκλεισε την πρωτολογία του με αναφορά σε δήλωση του 2006 του Κώστα Λαλιώτη στην οποία έκανε έκκληση "να μην πλανιέται πάνω από την Ευρώπη ο αντικομμουνισμός ως φάντασμα για να μη βρικολακιάσουν οι ψυχροπολεμικές θεωρίες «περί μαύρου και κόκκινου φασισμού», που εξομοίωναν τους θύτες με τα θύματα" και στην οποία αναφερόταν σε όσους υποστηρίζουν παρόμοιες απόψεις χαρακτηρίζοντάς τους "ανιστόρητους και αλαζόνες, αμνήμονες και τιποτόφρονες".

Στην δευτερολογία του ο υπουργός δήλωσε ότι, ενόψει των ανωτέρω, αυτοί που οφείλουν εξηγήσεις, είναι όσοι αφίστανται από τις αυτονόητες θέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προσπαθούν να στρέψουν την πολιτική ζωή της χώρας σε ξεχασμένες ακροδεξιές και διχαστικές ατραπούς, επαναφέροντας μία ιδεολογία μίσους, όπως ήταν ο διχαστικός για την ελληνική κοινωνία αντικομμουνισμός. Εκτίμησε ότι ως προς τη Νέα Δημοκρατία, η αναβίωση του αντικομουνισμού σχετίζεται με την εδραίωση ακροδεξιών στοιχείων στο εσωτερικό της, σε ότι αφορά το λεγόμενο "ακραίο κέντρο" είναι δηλωτική της απόφασης στρατηγικής συμπόρευσης με τη Νέα Δημοκρατία» επισημαίνουν από το γραφείο του κ. Κατρούγκαλου και καταλήγουν σημειώνοντας:

«Στους υβριστικούς και ανοίκειους χαρακτηρισμούς στους οποίους προχώρησε ο κ. Λοβέρδος μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει, για να προφυλάξει το κύρος του Κοινοβουλίου, το οποίο υποβαθμίζεται από παρόμοιες αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές. Δήλωσε απλώς ότι παρόμοιοι χαρακτηρισμοί χαρακτηρίζουν αυτούς που τους εκφέρουν στη συνείδηση όλων όσοι τους ακούν. Άλλωστε, οι προσβολές είναι τα επιχειρήματα όσων δεν έχουν επιχειρήματα».