ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/08/2017 04:37 EEST | Updated 31/08/2017 05:30 EEST

Η πρόσκρουση του Blue Star «Patmos» λίγο πριν το λιμάνι της Ίου

Pacific Press via Getty Images
Michael Debets/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Το Blue Star «Patmos» που μετέφερε 205 επιβάτες και 87 άτομα στο πλήρωμα, προσάραξε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο λιμάνι της Ίου, αφού προηγουμένως είχε βρεθεί πιο ανατολικά από ότι έπρεπε κατά την είσοδό του στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να προσκρούσει περί τα 17 ναυτικά μίλια στον ανατολικό κάβο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Το συμβάν δεν είχε θύματα και τραυματίες, σύμφωνα με πληροφορίες. «Τώρα, αν αυτό οφείλεται σε λάθος εκτίμησή του, πρόβλημα στο πλοίο ή αν κάποιο σκάφος που έβγαινε από το λιμάνι τον έκλεισε, μένει να φανεί από την προανάκριση και το “μαύρο” κουτί του πλοίου», συμπληρώνουν. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα για τα αίτια της πρόσκρουσης και την παρ'ολίγον ναυτική τραγωδία. Αν υπάρχουν ζημίες, κάποιοι μιλούν ακόμα και για ολική απώλεια ή CTL (Constructive Total Loss) του πλοίου.

Το Blue Star «Patmos» με μήκος 145 μέτρα, είναι καινούργιο καράβι που ναυπηγήθηκε το 2012 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται καθισμένο πάνω στα βράχια στην είσοδο του λιμανιού της Ίου.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Το καράβι ερχόταν από τη Νάξο και στα αριστερά του βρισκόταν το νησί της Ίου. Λίγα λεπτά πριν φτάσει στο λιμάνι του νησιού και κατά την αριστερή στροφή προς τα ανατολικά , βρέθηκε πολύ πιο ανατολικά από ό,τι έπρεπε, σύμφωνα με τους καπετάνιους με αποτέλεσμα να προσκρούσει με ταχύτητα περί τα 17 ναυτικά μίλια.

Υπάρχει πιθανότητα ότι το πλοίο δεν «άκουσε» στους χειρισμούς ή πρόκειται για κάποια λάθος εκτίμηση. Η αιτία θα διευκρινιστεί με την επεξεργασίά των στοιχειών του Voice Data Recorder (VDR), του «μαύρου» κουτιού δηλαδή του πλοίου. Αυτή μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα απαιτηθεί η συνδρομή ξένου εξειδικευμένου κέντρου. Ειδικοί προσπαθούν να εστιάσουν στη διαπίστωση του κατά πόσον το πλοίο μπορεί να αποκολληθεί, να επιπλεύσει αυτόνομα και να μετακινηθεί με ίδια μέσα προς ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα, ή χρειάζεται ρυμούλκηση. Στην περιοχή βρίσκονται δύο ρυμουλκά, αλλά και μέσα αντιμετώπισης ενδεχόμενης ρύπανσης.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού, Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος ενημερώθηκε άμεσα τις πρώτες πρωινές ώρες για την προσάραξη του πλοίο από τον ίδιο τον πλοίαρχο του Patmos. Το πλοίο εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά προς Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ιο, Σαντορίνη και Ανάφη.

Τα λιμεναρχεία της περιοχής ενημερώθηκαν για παροχή βοήθειας, ενώ το ταχύπλοο καταμαράν Super Jet της Seajets που βρισκόταν στο λιμάνι παρέλαβε με ασφάλεια τους τρομοκρατημένους επιβάτες του «Patmos», οι οποίοι με τον θόρυβο πίστεψαν ότι πρόκειται για ισχυρό σεισμό. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις καμπίνες έπεφταν αντικείμενα, στους διαδρόμους επικρατούσε πανικός και όλοι κατευθύνθηκαν στο πίσω μέρος του πλοίου, συνειδητοποιώντας ότι είχαν πέσει σε βράχια.

Πηγή: Καθημερινή