Ο Μιχάλης Καφατσάκης ξέρει πώς σας αρέσει να πίνετε τον καφέ σας

Ο Μιχάλης Καφατσάκης ξέρει πώς σας αρέσει να πίνετε τον καφέ σας

Είναι λίγοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα που ξέρουν τον καφέ όσο εκείνος που βρέθηκε απέναντί μου για αυτή την συνέντευξη. Βάζοντας εν μέρει στην άκρη τη δική του προσωπική τρέλα για τον καφέ, ο Nespresso Coffee Ambassador απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της Huffpost Greece για το πώς βλέπει ο Έλληνας καταναλωτής τον espresso και τι έχει να μάθει για αυτή την τόσο απλή καθημερινή του συνήθεια.

Η κουβέντα έγινε με αφορμή μία υπέροχη πρωτοβουλία που ανέλαβε φέτος η Nespresso, να φέρει κοντά τον μαγικό κόσμο του καφέ σε εκείνους που τον απολαμβάνουν στο σπίτι τους. Γι' αυτό το λόγο δημιούργησε μια πλατφόρμα, τον διαγωνισμό Nespresso Coffee Expert, μέσα από την οποία όλα τα μέλη του Nespresso Club είχαν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν online για μία θέση στην 30άδα. Εκείνοι που τα κατάφεραν πέρασαν μερικές πολύ δημιουργικές ώρες παρέα με τον Μιχάλη Καφατσάκη, σε σεμινάρια και εξετάσεις που τους βοήθησαν να μάθουν ακόμα περισσότερα για τον αγαπημένο τους καφέ. Στις αρχές του καλοκαιριού μάθαμε ποιος ήταν ο μεγάλος νικητής, ο οποίος μάλιστα κέρδισε κι ένα εισιτήριο για Βραζιλία για να γνωρίσει από ακόμα πιο κοντά τον υπέροχο κόσμο του καφέ.

Ο Μιχάλης Καφατσάκης ήταν εκεί από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή του διαγωνισμού, ήταν σε συνεχή επαφή με τα μέλη του Club και είχε πολλά να μας πει από τα μαθήματα που πήραν εκείνοι και εκείνος από αυτή τη διαδικασία και όχι μόνο. Λίγο αφότου είχε διδάξει και σε εμάς μερικά από τα μυστικά του καφέ

Πόσα γνωρίζει πραγματικά ο Έλληνας για τον καφέ που πίνει;

Ο Έλληνας πλέον ξέρει αρκετά πράγματα για τον καφέ. Μπορεί να μη φημιζόμαστε για την κουλτούρα μας πίσω από τον espresso όπως οι Ιταλοί ή να μην έχουμε τη δυνατότητα λόγω γεωγραφικής θέσης να ξέρουμε πως φυτρώνει ένα καφεόδεντρο, αλλά σιγά σιγά αρχίζουμε και ενημερωνόμαστε περισσότερο. Ζούμε σε μία εποχή όπου η πληροφορία και η δυνατότητα ενημέρωσης έχει γίνει τόσο άμεση όσο το πάτημα ενός πλήκτρου. Η ίδια ταχύτητα ενημέρωσης επηρεάζει και το κατά πόσο δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα. Ένας γνωστός μας θα δοκιμάσει ένα καφέ που του αρέσει, θα το ανεβάσει στα social media συνοδευόμενο ενδεχομένως και από κάποιο σχόλιο και αυτό θα φέρει με τη σειρά του περισσότερες δοκιμές. Σε αυτό τον άξονα κινούμαστε και στη Nespresso. Προσπαθούμε δηλαδή να ενισχύσουμε και τη σωστή πληροφόρηση γύρω από τον καφέ αλλά και τις γευστικές δοκιμές, ώστε το κάθε μέλος του Nespresso Club να καταλάβει καλύτερα τον καφέ που επιλέγει. Όπως μας έδειξε και το project του Coffee Expert, κινούμαστε προς πολύ σωστή κατεύθυνση!

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο challenge για την Nespresso αυτούς τους μήνες σχετικά με το διαγωνισμό;

Η εμπειρία του σχεδιασμού του διαγωνισμού ήταν πρωτόγνωρη καθώς δεν είχε ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Για εμάς στη Nespresso ο κόσμος του καφέ είναι γεμάτος από αρώματα, γεύσεις και τεχνογνωσία. Είναι πάντα ενδιαφέρον να μαθαίνεις περισσότερα πράγματα για αυτό το τόσο ιδιαίτερο προϊόν.

Ωστόσο, δεν ισχύει πάντα το ίδιο και για έναν καταναλωτή/μέλος, οπότε το να αποδοθεί ο σχεδιασμός και το πάθος μας για το Nespresso Coffee Expert επιτυχημένα ήταν και το μεγάλο στοίχημα. Να καταφέρουμε δηλαδή να προσφέρουμε μία διασκεδαστική εμπειρία καφέ κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη διαδικασία παρασκευής, δημιουργίας και αναγνώρισης του αγαπημένου τους ροφήματος.

Πόσο απλό είναι για κάποιον απλό λάτρη του καφέ να αντιληφθεί ένα μάθημα γευστικής δοκιμής;

Είναι πραγματικά πολύ απλό! Σαν διαδικασία η γευστική δοκιμή οποιουδήποτε ροφήματος ή τροφίμου μοιάζει σύνθετη καθώς δεν έχει πάντα κάποιος την ευκαιρία στη ζωή του να εκτεθεί σε κάτι παρόμοιο. Η αξιολόγηση της γεύσης και των αρωμάτων όμως είναι κάτι που συνειδητά ή μη, το κάνουμε όλοι μας καθημερινά. Είναι ο τρόπος για να εξετάσεις αν κάτι που καταναλώνεις σου αρέσει, σε παρασέρνει, σου δημιουργεί μνήμες, εικόνες ή ενδεχομένως και να σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα.

Αυτή η αξιολόγηση είναι υποκειμενική και στηρίζεται σε παρελθοντικές εμπειρίες, είτε γευστικές είτε όχι. Για να μπορέσει λοιπόν κανείς να προχωρήσει σε μία αντικειμενική γευστική αξιολόγηση ενός καφέ είναι απαραίτητο να εκπαιδευτεί στον τρόπο και το λεξιλόγιο με το οποίο θα χαρακτηρίσει αυτά που αντιλαμβάνεται. Άλλωστε, μέσω του διαγωνισμού 10 συμμετέχοντες που δεν είχαν περάσει ποτέ διαδικασία γευστικής δοκιμής κατάφεραν να αναγνωρίσουν 10 καφέδες στη blind test δοκιμασία. Με σωστή κατεύθυνση και σταδιακή εξοικείωση λοιπόν, ο απλός λάτρης του καφέ μπορεί να εξελίξει σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις του.

Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι κάνει τον κόσμο να θέλει να μάθει περισσότερα για τον καφέ;

Ο καφές έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και σε πληθώρα επιλογών αλλά και σε τεχνικό, επιστημονικό επίπεδο. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πληροφορία γύρω από τον καφέ, δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος γύρω από τον καφέ ξεπερνά την επιφανειακή γνώση και αναζητά τη λεπτομέρεια που θα κάνει την διαφορά. Μην ξεχνάμε πως έχουμε περάσει στην εποχή της απόλυτης εξειδίκευσης σε κάθε τομέα της ζωής μας και ο καφές δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ο κόσμος αναζητά την τέλεια εμπειρία στην καθημερινότητα του και με την συνεχή έρευνα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα λάθους. Αυτή είναι και μια διαρκής πρόκληση για εμάς στη Nespresso, να ανταποκρινόμαστε σε υψηλές απαιτήσεις.

Η θέση σου φαντάζει ιδιαίτερα ζηλευτή. Πώς είναι να είσαι ο Nespresso Coffee Ambassador;

Συνηθίζω να λέω πως έχω την καλύτερη δουλειά στη Nespresso! Η αλήθεια είναι πως η καθημερινότητα μου είναι συναρπαστική καθώς μου δίνεται η δυνατότητα να ασχολούμαι με το πάθος μου, τον καφέ. Το να μπορείς μέσα από τη δουλειά σου να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί και να σε γεμίζει είναι μοναδικό. Επίσης, ένα μέρος της δουλειάς μου έχει να κάνει με εκπαιδεύσεις και σεμινάρια τα οποία με φέρνουν σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους καθημερινά και συνεπώς πολλές και διαφορετικές απόψεις. Άλλωστε πόσες φορές έχουμε ακούσει στην Ελλάδα τη φράση «πάμε για ένα καφέ να τα πούμε;». Εγώ, λοιπόν πάω καθημερινά για καφέ και «τα λέω».

Τι έχει να κερδίσει κάποιος με το να γνωρίσει περισσότερα πράγματα για τον αγαπημένο του καφέ;

Θα του δοθεί η δυνατότητα να καταλάβει καλύτερα τι είναι αυτό που πραγματικά του αρέσει στον καφέ που πίνει. Η γεύση, το άρωμα, το σώμα, η υφή, όλα οφείλονται σε κάποιο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Η χώρα προέλευσης, το terroir, το καβούρδισμα, η άλεση ή ο τρόπος εκχύλισης μπορούν να αλλάξουν δραματικά το τελικό αποτέλεσμα που θα έχουμε σε μία κούπα καφέ. Συνεπώς, γνωρίζοντας περισσότερα για τα χαρακτηριστικά του καφέ, μπορούμε να κάνουμε και πιο συνειδητές επιλογές για το τι καφέ θα επιλέξουμε και τι εναλλακτικές θα μπορούσαμε να έχουμε. Όση περισσότερη γνώση αποκτά κανείς στο αγαπημένο του αντικείμενο, τόσο περισσότερο παθιάζεται με το ίδιο το προϊόν και το απολαμβάνει με μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Πολλοί χρησιμοποιούν τον καφέ σε φαγητά και γλυκά. Είναι κάτι που ενδιαφέρει την Nespresso ή σε έχει απασχολήσει εσένα προσωπικά;

Το συναρπαστικό με τον καφέ και τη γαστρονομία είναι ότι μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη γευστική εμπειρία.

Ένα πρωινό με έντονες γεύσεις όπως μαρμελάδες φρούτων πρέπει να συνοδεύεται από ένα καφέ που δένει αρμονικά με αυτές. Αντίθετα, εάν κάποιος επιλέξει ήπιες γεύσεις στο πρωινό του όπως ένα κρουασάν βουτύρου ή φρυγανιές με μέλι, θα πρέπει να το συνοδεύσει με ένα καφέ αντίστοιχα ήπιο, με ισορροπημένο προφίλ χωρίς έντονη οξύτητα ή πικράδα που δεν θα υπερκαλύψει τη γεύση του πρωινού αλλά θα τη συνοδεύσει αρμονικά. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, πως καφές και γαστρονομία αποτελούν ένα δίδυμο που ανοίγει νέους γευστικούς ορίζοντες για κάθε απαιτητικό ουρανίσκο, πάντα μέσα από έναν ιδανικό συνδυασμό!

Η Nespresso συνεργάζεται παγκοσμίως με κορυφαίους chefs και δημιουργούς, ώστε να αναδείξει το συνδυασμό των γαστρονομικών συνταγών με πρωταγωνιστή τον καφέ. Events πραγματοποιούνται συχνά, με την παρουσία ανθρώπων εξειδικευμένων στη δημιουργία αλμυρών και γλυκών πιάτων, οι οποίοι δίνουν νέα διάσταση στον καφέ και στον τρόπο που αυτός μπορεί να ‘’χρωματίσει’’ ένα πιάτο. Εξάλλου, στόχος μας ως Nespresso είναι να προσφέρουμε την τέλεια εμπειρία καφέ. Είτε αυτή βρίσκεται μέσα σε κούπα, είτε σε πιάτο!

Ποια είναι η δική σου καθημερινή ιεροτελεστία στον καφέ;

Η καθημερινότητά μου περιστρέφεται γύρω από τον καφέ, οπότε υπάρχουν πολλές στιγμές κατανάλωσης που δεν τις θεωρώ απαραίτητα το «τελετουργικό» μου. Κάθε πρωί θέλω να ξυπνήσω απολαμβάνοντας μία μεγάλη κούπα καφέ μέτριας έντασης με την οποία θα συνοδεύσω το πρωινό μου. Όταν θα φτάσω στο γραφείο θέλω πάντα κάτι δυνατό γευστικά για να με βοηθήσει στη συγκέντρωση μου και στο ξεκίνημα της ημέρας. Το απόγευμα θα απολαύσω πάντα μία ήπια Εκλεκτή Ποικιλία η οποία θα έχει πιο λεπτά αρώματα λουλουδιών ή φρούτων για να με χαλαρώσει. Όλες αυτές οι επιλογές βέβαια διαφέρουν όχι μόνο στη στιγμή αλλά και στη διάθεση ή την παρέα.

Η μοναδική στιγμή που μπορώ να τη χαρακτηρίσω και ως ιεροτελεστία είναι ο καφές που θα ετοιμάσω απόγευμα Κυριακής και ξέρω ότι θα έχω τον χρόνο, την ηρεμία και τη δυνατότητα να τον απολαύσω στο μπαλκόνι μου. Εκεί κρύβεται και όλη η εμπειρία της πραγματικής απόλαυσης του καφέ!

Δημοφιλή