ΔΙΕΘΝΕΣ
05/09/2017 07:44 EEST | Updated 05/09/2017 09:04 EEST

Μέρκελ: Η ΕΕ θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα τον Οκτώβριο

REUTERS

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα ότι η Τουρκία απομακρύνεται με γοργούς ρυθμούς από το κράτος δικαίου, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται εκεί, σε ομιλία της στη Μπούντεσταγκ.

«Η Τουρκία απομακρύνεται από το μονοπάτι του κράτους δικαίου με πολύ γοργούς ρυθμούς», δήλωσε η Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει την ασφαλή απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται στην Τουρκία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές απαιτούν την αναθεώρηση των σχέσεων τόσο της χώρας όσο και της ΕΕ με την Τουρκία.

«Πρόκειται –και θα προτείνω αυτό να γίνει κατά τη συνάντηση της ΕΕ τον Οκτώβριο—να συζητηθεί η μελλοντική σχέση με την Τουρκία, περιλαμβανομένου του θέματος της αναστολής ή της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

«Θα πιέσω να τηρηθεί μια αποφασιστική στάση (…) Όμως πρέπει να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας», υπογράμμισε η Μέρκελ, εξηγώντας ότι θα πληγεί η ΕΕ, αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δει τις χώρες μέλη να διαφωνούν μεταξύ τους για το θέμα. «Αυτό θα αποδυνάμωνε δραματικά τη θέση της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.