ΔΙΕΘΝΕΣ
05/09/2017 11:14 EEST | Updated 05/09/2017 11:35 EEST

Ποιες είναι οι πιο γενναιόδωρες χώρες του κόσμου; Η κατάταξη του δείκτη Παγκόσμιας Προσφοράς

SEYLLOU via Getty Images
TO GO WITH AFP STORY BY Malick Rokhy -Women pick tomatoes at a communal farm on Feburary 15, 2012 in Diagle, central west Senegal. In the arid rural areas plunged into severe situation due to droughts and bad harvests, locals no longer believe in their countries politicians. 'The candidates make promisses only to get elected but nobody, starting with (the President) Abdoulaye Wade, looks after us,' says maize farmer Ndiaga Faye as presidential candidates prepare for the country's Feburary 26, ballot. AFP PHOTO / SEYLLOU (Photo credit should read SEYLLOU/AFP/Getty Images)

Ο Δείκτης Παγκόσμιας Προσφοράς του Οργανισμού Φιλανθρωπικής Βοήθειας (CAF) κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τις φιλανθρωπικές τους ενέργειες: πόσα χρήματα προσφέρουν, τη συχνότητα της εθελοντικής προσφοράς ή την προθυμία να βοηθήσουν κάποιο ξένο. Για το τρέχον έτος, ο δείκτης μελέτησε τη συμπεριφορά δεκάδων κρατών καταλήγοντας στα εξής βασικά χαρακτηριστικά.

Η προσφορά προς το συνάνθρωπο -και κυρίως όταν πρόκειται για κάποιον ξένο ή περίεργο- έχει μειωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα για το προηγούμενο έτος. Το 2016 δε καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός ανθρώπων που δώρισαν χρήματα σε κάποιον αν αυτός συγκριθεί με τα στοιχεία των τριών τελευταίων χρόνων.

Τη χρονιά αυτή η Νέα Ζηλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Μάλτα, η Ισλανδία, η Γερμανία και η Νορβηγία βρίσκονται σε χαμηλότερη κατάταξη μεταξύ ενός έως και πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τη χρονιά που πέρασε.

Η Αφρική είναι η μόνη χώρα η οποία κατάφερε να βρεθεί υψηλότερα στην κατάταξη των πιο γενναιόδωρων χωρών. Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Μιανμάρ βρίσκεται στην κορυφή του CAF World Giving Index.

Δείτε τις είκοσι χώρες που ξεχώρισαν στην έρευνα και την ιδιαίτερη βαθμολογία που συγκέντρωσε η καθεμία

Δείτε τις είκοσι χώρες που ξεχώρισαν στη μελέτη και τις βαθμολογίες τους τα τελευταία πέντε χρόνια

Ο δείκτης που δημοσιεύεται από το 2010 βασίζεται στη συμμετοχή πάνω από 146.000 ατόμων από 139 χώρες. Τα κριτήρια κατάταξης αφορούν την προσφορά χρημάτων σε έναν ξένο, τον εθελοντισμό και την προσφορά βοήθειας προς έναν ξένο.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις υποστηρίζουν σχετικά με την επιδείνωση των στοιχείων για τη γενναιοδωρία πως μπορεί να οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζεται ο δείκτης.

Ωστόσο, η άνοδος στη λίστα των αφρικανικών εθνών προκαλεί θετικές εντυπώσεις. Ο Sir John Low, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Βοήθειας Φιλανθρωπικών Οργανώσεων (Caf), ο οποίος καταρτίζει τον δείκτη, δήλωσε ότι το σημαντικό γεγονός φέτος είναι η καταπληκτική άνοδος που δόθηκε στην Αφρική.

Οι πολίτες ποιων χωρών θα βοηθούσαν έναν περίεργο άνθρωπο στο δρόμο; Δείτε την κατάταξη

Η ίδια κατάταξη με βάση το φύλο

Η Karl Wilding, υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής και εθελοντισμού στη φιλανθρωπική οργάνωση NCVO εξήγησε πως πιθανότατα η αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής της μελέτης είναι η αιτία για τη χαμηλότερη θέση στην οποία βρέθηκαν πολλές χώρες.

Πηγή: cafonline.org