ΔΙΕΘΝΕΣ
05/09/2017 08:02 EEST | Updated 05/09/2017 08:02 EEST

Ri Chun-hee: Όσα γνωρίζουμε για τη «σιδηρά κυρία» της ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα

KIM WON-JIN via Getty Images
TOPSHOT - Residents watch a big video screen on Mirae Scientists Street in Pyongyang showing newsreader Ri Chun-Hee as she announces the news that the country has successfully tested a hydrogen bomb on September 3, 2017.North Korea declared itself a thermonuclear power on September 3, after carrying out a sixth nuclear test more powerful than any it has previously detonated, presenting President Donald Trump with a potent challenge. / AFP PHOTO / KIM Won-Jin (Photo credit should read KIM WON-JIN/AFP/Getty Images)

Εδώ και δεκαετίες, η 74χρονη παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας, Ri Chun-hee, είναι μία από τους ελάχιστους ανθρώπους που βλέπουμε να μεταδίδει πληροφορίες με τον ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό της τρόπο, για τις μεγάλες στιγμές στην ιστορία της χώρας. Πόσα, όμως, πραγματικά γνωρίζουμε για εκείνη;

Τα δύο πρώτα πράγματα που γνωρίζει η υφήλιος για εκείνη είναι ότι αγαπά το ροζ χρώμα, αφού τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στην κρατική βορειοκορεατική τηλεόραση με ροζ hanbok, το παραδοσιακό κορεατικό ένδυμα, αν και έχει επιλέξει στο παρελθόν και σύνολα με δυτικές επιρροές, όπως κοστούμι αλλά και πάλι σε ροζ αποχρώσεις. Επιπλέον, χρωματίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη φωνή της και χρησιμοποιεί εξίσου ιδιαίτερο λεξιλόγιο όταν μεταδίδει ειδήσεις σαν και τις συχνές εκτοξεύσεις πυραύλων από το καθεστώς.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian σε δημοσίευμά του, η Ri γεννήθηκε το 1943 σε μία φτωχή οικογένεια στο Tongchong, δηλαδή στη σημερινή νοτιοανατολική Νότια Κορέα και σπούδασε παραστατικές τέχνες (performance arts) στο πανεπιστήμιο Θεάτρου της Πιονγιάνγκ. Άρχισε να εργάζεται στο KCTV το 1971 και πήρε προαγωγή σε κεντρική παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων τρία χρόνια αργότερα. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν και μέχρι σήμερα, απέφυγε την οποιαδήποτε υποβάθμιση ή ακόμα και απώλεια της δουλειά της, όπως συνέβη με άλλους συναδέλφους της, επιβιώνοντας των διαφόρων πολιτικών εκκαθαρίσεων.

Ο μελοδραματικός τρόπος που μεταδίδει τα νέα έχει κερδίσει την εύνοια και το θαυμασμό του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, απαραίτητη προϋπόθεση για την επαγγελματική και ενίοτε κυριολεκτική επιβίωσή της στο καθεστώς που οι ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως το πιο βάναυσο έως σήμερα. Σπάνια, δε, εγκαταλείπει το πυθαρχημένο της στιλ αν και όταν ανακοίνωσε ζωντανά το θάνατο των δύο προηγούμενων ηγετών, Kim Il-sung και Kim Jong-il, έκλαψε στον αέρα του δελτίου.

Αν και συνταξιοδοτήθηκε επίσημα το 2012, η Ri έχει κάνει περιστασιακά επιστροφή σε αυτό που γνωρίζει πολύ καλά για σημαντικές στρατιωτικές ανακοινώσεις και τώρα περνά τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο της εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά παρουσιαστών.

Σε ένα σπάνιο αφιέρωμα για εκείνη, το καθεστωτικό περιοδικό Chosun Monthly έγραψε το 2009 ότι ζει μια πολυτελή ζωή στην Πιονγιάνγκ, μαζί με το σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια της. «Η φωνή της καλλιεργήθηκε με τέτοιο τρόπο που να γοητεύει, ώστε κάθε φορά που μετέδιδε ειδήσεις οι θεατές να συγκινούνται και οι εχθροί να φοβούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.