ΔΙΕΘΝΕΣ
06/09/2017 07:12 EEST | Updated 06/09/2017 11:03 EEST

Ένας από τους μεγαλύτερους πολεμικούς φωτορεπόρτερ δημιουργούσε με photoshop τις φωτογραφίες του. Θύματα τα μεγαλύτερα πρακτορεία

MarioGuti via Getty Images
A young man using a DSLR camera at the sea

O Eduardo Martins, ο διάσημος Βραζιλιάνος φωτορεπόρτερ που ακολούθησαν χιλιάδες πολίτες, που έδωσε τις φωτογραφίες του σε δεκάδες ΜΜΕ και έγινε το πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα περιοδικά δεν τραβούσε αληθινές φωτογραφίες, οι οποίες όπως γράφουν τα διεθνή μέσα, ήταν προϊόντα photoshop. Yποτίθεται πως είχε φτάσει σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες, ενώ στο τέλος αποδείχθηκε πως η φήμη του ήταν μια καλοστημένη απάτη.

«O Martins έχει κλέψει φωτογραφίες από άπειρα sites, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου», ανέφερε ο Αμερικανός φωτογράφος Daniel C. Britt.

Ο επαγγελματίας έκλεβε φωτογραφίες κάνοντας σε αυτές οριζόντια περιστροφή με αποτέλεσμα το λογισμικό να μην μπορεί να εντοπίσει πως πρόκειται για την ίδια φωτογραφία με κάποια άλλη.

Η ιστορία αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο πραγματικός φωτορεπόρτερ, Fernando Costa Netto, που είχε πάρει συνέντευξη από το Martins συνειδητοποίησε πως ίσως ο συνάδελφος του να μην είναι αυτός που νομίζει μετά από τηλεφώνημα του BBC Brazil που υποψιαζόταν ότι ο Eduardo ήταν απατεώνας.

Έτσι, ειδοποίησε τον Martins απορημένος, και εκείνος έκλεισε όλους τους λογαριασμούς του. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει το γεγονός έστειλε ένα δημόσιο μήνυμα που ανέφερε πως «χρειαζόταν ησυχία και ηρεμία», ενώ επεσήμανε πως μετακόμισε στην Αυστραλία και πως δεν θα επικοινωνήσει με κανέναν. Το Instagram αλλά και η προσωπική του ιστοσελίδα εξαφανίστηκαν επίσης.

Το πρόσωπο που τον ανακάλυψε ήταν μάλλον ο Ignacio Aronovich, ο οποίος ζούμαρε τις εικόνες του και διαπίστωσε κάτι περίεργο. Αργότερα, τις αντέστρεψε, τις πέρασε στο Google Search και κατέληξε στην αλήθεια.

Ο Eduardo Martins είναι γύρω στα 30 ενώ κατάγεται από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Τα τελευταία χρόνια θεωρούνταν ένας από τους πιο διάσημους πολεμικούς φωτορεπόρτερ των Ηνωμένων Εθνών.

Έρευνα του BBC Brazil αποκαλύπτει πως πέντε ξεχωριστές γυναίκες την περίοδο αυτή δήλωσαν πως διατηρούσαν ψηφιακή ερωτική σχέση με τον Eduardo, χωρίς ποτέ να τον έχουν δει. Το γεγονός εγείρει ερωτήματα για το αν η ταυτότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι όντως υπαρκτή.

Πηγή: Guardian, Indy100