ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/09/2017 17:58 EEST | Updated 06/09/2017 18:03 EEST

Αυτοί που ξέρουν από ΕΣΠΑ. Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για τους ευρωπαϊκούς πόρους

SOOC

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν μπει για τα καλά σε ρυθμούς ΔΕΘ και ήδη έχουν κάνει ζέσταμα για τη Θεσσαλονίκη και τα όσα θα (μας) πουν εκεί. Το ιδιότυπο debate έχει αρχίσει με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει μίνι-περιοδεία σε επιχειρήσεις και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά ζεστές τις μηχανές με «καρφώματα» για τα όσα έχει κάνει ή όχι η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σήμερα, η Νέα Δημοκρατία βγήκε με ανακοίνωση και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα «ανεκμετάλλευτα χρήματα» του ΕΣΠΑ και από την άλλη το υπουργείο Οικονομίας απάντησε παραθέτοντας και στοιχεία από την Κομισιόν.

Η Ελλάδα βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, επισήμανε σε ανακοίνωση - απάντηση στη ΝΔ το υπουργείο προσθέτοντας πως η Ελλάδα ήρθε πρώτη στην Ευρώπη απορροφώντας πλήρως τους πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013), ενώ - σημείωσε πως - κατέγραψε και νέα πρωτιά στην απορρόφηση (11,4%) των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) για το 2016.

«Μάλλον στη ΝΔ θεωρούν υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης το 1,5% που είχαν πιάσει ως κυβέρνηση στο αντίστοιχο σημείο του προηγούμενου ΕΣΠΑ…», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

Blog:

«Οι επιτυχίες αυτές ήρθαν παρά την τραγική κατάσταση που μας κληροδότησαν στο ΕΣΠΑ, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση στα περισσότερα προγράμματα. Και παρά τις βαριές διαδικασίες που συνοδεύουν τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ. Διαδικασίες που για την Ελλάδα έγιναν πολύ πιο βαριές από ότι στις υπόλοιπες χώρες, ακριβώς εξαιτίας των φαινομένων αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης επί των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αν τα στελέχη της ΝΔ δυσκολεύονται να διαβάσουν το επίσημο σάιτ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου είναι καταγεγραμμένα τα παραπάνω στοιχεία, μπορούν να αναζητήσουν τις δημόσιες δηλώσεις της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου κας Κρέτσου, τόσο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στη χώρα μας, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, στις οποίες αποδίδει τα εύσημα στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας για τη δουλειά που έχουμε κάνει στην απορρόφηση και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ».

Το υπουργείο Οικονομίας κάνει λόγο δε, για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και πολιτικό αδιέξοδο της ΝΔ προσθέτοντας:

«Ισχυρίζεται επίσης η ΝΔ, ότι κανένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Από ότι φαίνεται δεν έχουν πληροφορηθεί ούτε για τη γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, ούτε για τα μεγάλα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων ύψους 460 εκατ. ευρώ, ούτε για τα δεκάδες μικρά και μεσαία έργα που υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και τα οποία έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Για να μην αναφερθούμε στους «παγωμένους», εδώ και μία δεκαπενταετία, μεγάλους οδικούς άξονες τους οποίους ολοκληρώσαμε ταχύτατα εξασφαλίζοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Μάλιστα, σε μία ακόμη επίδειξη αντιπολιτευτικού οίστρου η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και χρησιμοποιεί το ΕΣΠΑ για την κάλυψη πάγιων αναγκών του κράτους. Σε ποιες δαπάνες όμως αναφέρεται; Σε αυτές για την πρόσληψη των απαραίτητων αναπληρωτών καθηγητών ή μήπως σε εκείνες για τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς;

Το ΕΣΠΑ διαθέτει κοινωνικό πυλώνα ακριβώς για την προώθηση τέτοιων παρεμβάσεων, πυλώνα τον οποίο αναβαθμίσαμε κατευθύνοντας τους πόρους στην κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών, με έμφαση στις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Φυσικά δεν περιμέναμε από τη ΝΔ να εκτιμήσει αυτή την προσπάθεια, είναι γνωστή η απέχθεια της για το κοινωνικό κράτος και καταγεγραμμένες ανεξίτηλα στη συνείδηση του κόσμου οι πολιτικές που εφάρμοσε ως κυβέρνηση για την αποδόμησή του, αφήνοντας απροστάτευτους εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Όπως φαίνεται, τα στελέχη της ΝΔ νοσταλγούν τις μέρες των δικών τους κυβερνήσεων, τότε που τα σχολεία παρέμεναν όλη τη χρονιά χωρίς καθηγητές γιατί δεν είχαν προσλάβει αναπληρωτές και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούσαν να βρουν βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά τους. Ας απευθυνθεί σε όλους η ΝΔ, τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, και ας τους ενημερώσει ότι οι ανάγκες τους είναι αχρείαστες δαπάνες που πρέπει να περικοπούν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όχι μόνο δεν μειώσαμε τους πόρους του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, αλλά αντίθετα, τους αυξήσαμε κατά πολύ, με επιπλέον κεφάλαια από το «Πακέτο Γιούνκερ» και τις απευθείας συμφωνίες για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ξεπερνάνε τα 2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ να μηδενίσει το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, το μόνο που αποδεικνύει είναι την άγνοιά της και τη βαθιά νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική της».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπλίτευσης στην ανακοίνωσή του τόνισε πως «η κυβέρνηση παταγωδώς στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014 - 2020» ενώ κάνοντας λόγο «για προφανή κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων» κατέληγε:

  • Η κυβέρνηση απέτυχε στο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάθε φάση του.
  • Υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ακόμη και σε δράσεις που προκηρύχθηκαν το Φεβρουάριο του 2016.
  • Ούτε ένα ευρώ για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.
  • Μόλις 5 δράσεις από τις 24, που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί.
  • Ούτε ένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
  • Παρέλαβαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 εγκεκριμένο και με ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο. Έπρεπε απλά να τρέξουν τις προκηρύξεις. Απέτυχαν ακόμα και σε αυτό.
  • «Η υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 οφείλεται στον ΣΥΡΙΖΑ». Ψέμα. Παρέλαβαν τον Ιανουάριο του 2015 απορρόφηση 87,97% και μια χαραγμένη πορεία για το μέλλον. Η Ελλάδα ήταν τότε 4η σε απορρόφηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, από 20η που ήταν το 2012.