ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/09/2017 03:30 EEST | Updated 07/09/2017 04:06 EEST

Πρεμιέρα για τους αυτόματους συμψηφισμούς φόρου εισοδήματος με οφειλές από ΕΝΦΙΑ

eurokinissi

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με τις οφειλές από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που εκδόθηκαν στα τέλη Αυγούστου. Χθες Τετάρτη εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που αναμένουν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος, με τα οποία ενημερώνονται ότι έγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε. Στις περιπτώσεις που προκύπτει υπόλοιπο φόρου για πληρωμή, αυτό θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής», που υπάρχει σε κάθε προσωπικό λογαριασμό στο Taxisnet.

Οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δύο στους τρεις φορολογούμενους που είχαν φέτος επιστροφή φόρου εισοδήματος θα αποπληρώσουν με συμψηφισμό τον ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο στο υπουργείο εκτιμούν ότι θα συμψηφιστούν επιστροφές φόρου τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να φτάσει στον στόχο αποπληρωμής 1,2 δισ. ευρώ από τα 5,4 δισ. που χρωστά στους ιδιώτες, καθώς είναι βασικό προαπαιτούμενο για να εγκρίνουν οι δανειστές την επόμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ.

Από τους 958.425 φορολογουμένους που δικαιούνται φέτος επιστροφή φόρων εισοδήματος συνολικού ύψους 366,5 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 580.000 ακόμα δεν έχουν εισπράξει. Δηλαδή το 60% των φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν είχε λάβει έως τον Αύγουστο την επιστροφή φόρου τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων. Ως εκ τούτου αυτά τα χρήματα θα συμψηφιστούν με τα ηλεκτρονικά ραβασάκια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία γίνεται ως εξής:

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά αυτεπάγγελτα σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη κάθε φορολογούμενου για ΕΝΦΙΑ. Έτσι το Δημόσιο θα "προεισπράξει" πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούσαν να πληρώσουν σε δόσεις με την πρώτη έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Στις περιπτώσεις αυτές δηλαδή, ο ιδιοκτήτης χάνει το δικαίωμα να εξοφλήσει έως τον Ιανουάριο, αφού τα χρήματα παρακρατήθηκαν «μια και έξω».

Αν όμως η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, ισχύουν οι δόσεις αλλά αλλάζουν τα ποσά που εμφανίζονταν στην αρχική εκκαθάριση.

Αν όμως η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ωστόσο στις περιπτώσεις που ο ένας εκ των δύο συζύγων δικαιούται επιστροφή φόρου, αλλά ο ΕΝΦΙΑ έχει βεβαιωθεί στον άλλο σύζυγο, τότε θα πρέπει να σπεύσουν οι ίδιοι στην εφορία όπου ανήκουν προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού. Και αυτό γιατί εμπλέκονται δύο διαφορετικά ΑΦΜ και δεν μπορεί να γίνει η αυτόματα η αφαίρεση του πιστωτικού εκκαθαριστικού του ενός, από την οφειλή ΕΝΦΙΑ του άλλου.