ΔΙΕΘΝΕΣ
08/09/2017 07:05 EEST | Updated 08/09/2017 07:05 EEST

Στην Πνύκα και το ευρωπαϊκό όραμα επικεντρώνουν τα διεθνή ΜΜΕ για την επίσκεψη Μακρόν

Eurokinissi

Στον συμβολισμό της εκλογής του λόφου της Πνύκας, πεδίο άσκησης της πρώτης δημοκρατίας στην Ιστορία του κόσμου, ως τόπου για την εκφώνηση της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για να διαλαλήσει το όραμά του για την Ευρώπη, αναφέρονται δημοσιεύματα στις μεγάλες γαλλικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Με τίτλο «Στην Αθήνα ο Μακρόν καλεί να επανεφευρεθούν το "άλας" και το "νόημα" του ευρωπαϊκού δημοκρατικού ιδεώδους», η μεγάλη γαλλική εφημερίδα Le Monde, τονίζει πως ο Γάλλος Πρόεδρος στοχεύει να προωθήσει τον διάλογο για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μέσω μίας «νέας μεθόδου», οι γενικές γραμμές της οποίας θα παρουσιασθούν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Τα τριζόνια έπαψαν το τραγούδι τους, όμως το άρωμα των πεύκων παρέμενε μεθυστικό. Η νύκτα πέφτει γλυκά, τυλίγοντας τον δασωμένο λόφο της Πνύκας, που δεσπόζει στην Αθήνα απέναντι στη φωτισμένη Ακρόπολη. Ένας ελαφρύς άνεμος κουνά αργά τα φύλλα των ελιών πίσω από το λευκό βήμα της ομιλίας. Η εικόνα είναι ωραία, θεαματική. Ο Μακρόν-που σε αυτόν τον τομέα δεν διστάζει ποτέ να υπερβάλει-το είχε ονειρευθεί αυτό, στα βήματα του Αντρέ Μαλρώ, ο οποίος είχε εκφωνήσει λόγο εκεί πριν 60 χρόνια» γράφει η εφημερίδα.

 Οι ανταποκριτές της Le Monde προσθέτουν στο άρθρο τους: «Αυτοί οι τόποι μάς υποχρεώνουν», τόνισε ο Μακρόν στο ακροατήριό του, έπειτα από λίγες λέξεις στα ελληνικά που απηύθυνε στους προσκεκλημένους του, μεταξύ αυτών και μαθητές (…<) και συνέχισε να ξεδιπλώνει το όραμά του για μία βαθιά αναδόμηση της ΕΕ. Στη μακρά ομιλία του, που έμοιαζε με κήρυγμα και αρτυμένη με πολλές αναφορές (Περικλής, Έγελος, Σεφέρης), ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους έκανε μία ανάλυση «χωρίς παραχωρήσεις» στις αποτυχίες της Ευρώπης, από το δημοψήφισμα του 2005 για την ΕΕ, που το τρανταχτό «όχι» παρέσυρε τη Γαλλία και την Ολλανδία και από το οποίο δεν εξήχθη κανένα συμπέρασμα. «Η Ευρώπη προχώρησε ως εάν ήταν αποκομμένη από τους λαούς της», τόνισε ο Μακρόν».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Le Figaro, στην ανταπόκριση με τίτλο «Στην Αθήνα ο Μακρόν θέλει να επαναθεμελιώσει την Ευρώπη», η εφημερίδα τονίζει: «στον χειρισμό των συμβόλων, ο Εμανουέλ Μακρόν δίνει κάποιες φορές την εντύπωση πως υπερβάλλει. Όμως την Πέμπτη στην Ελλάδα, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως αρχηγός κράτους μετά την εκλογή του, αφέθηκε πλήρως, ωσάν να ήθελε να δώσει σάρκα και οστά στη φιλοδοξία του «να επανακάμψουμε στον πολιτικό ηρωισμό» και την ευχή του «να ξαναβρούμε το νόημα της ιστορικής διήγησης». Δύο θέματα που είχε προτάξει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point».

Στο ίδιο άρθρο, η εφημερίδα αναφέρεται στους στόχους του για την Ευρώπη, που ο Μακρόν ακροθιγώς προέβαλε από την Ελλάδα, «στις "δημοκρατικές συμβάσεις" εκείνες, των οποίων ο στόχος θα ήταν να εμπλέξουν τους λαούς σε διάλογο όχι πάνω σε θέματα κλειστά, ή προδιαγεγραμμένα από τους τεχνοκράτες, αλλά πάνω στις κύριες ανησυχίες τους, προκειμένου να τεθούν οι προτεραιότητες "για την ερχόμενη πενταετία", τόνισε ο Μακρόν ενώ έδυε ο ήλιος πάνω από την Ακρόπολη, επικαλούμενος πλείστες φορές τον Περικλή».

«Για τις λεπτομέρειες σχετικά με την ανοικοδόμηση της ζώνης του Ευρώ, ο Μακρόν ωστόσο δεν ήταν αρκετά σαφής, αρκούμενος να καλέσει τους εταίρους του να τολμήσουν τη θέσπιση ενός κοινού προϋπολογισμού κι ενός κοινού υπουργού Οικονομικών των 27. Στα θέματα αυτά τα εμπόδια είναι πολλαπλά, όπως επίσης πολλοί είναι και οι αντίπαλοί του. Δεν είναι βέβαιο πως οι δυσκίνητες ευρωπαϊκές διαδικασίες θα υποχωρήσουν μπροστά στον "πολιτικό ηρωισμό". Ο Μακρόν περαίωσε την ομιλία του ωσάν να σκόρπιζε χρυσόσκονη: "αυτό που όλοι ελπίσουμε βρίσκεται στα χέρια μας. Ας το επιθυμήσουμε μαζί για εμάς και για τα παιδιά μας και θα το πετύχουμε"».

Η βρετανική The Guardian, τιτλοφορεί το αντίστοιχο άρθρο της «Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητεί αλληλεγγύη καθώς δεσμεύεται πως θα ηγηθεί στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης» και υπογραμμίζοντας για τους αναγνώστες της όλα τα βασικά σημεία της ομιλίας του Μακρόν, τονίζει πως «ο Γάλλος Πρόεδρος δεσμεύθηκε να ηγηθεί στην "ανοικοδόμηση" της ΕΕ, προειδοποιώντας πως η "κυριαρχία, η δημοκρατία και η εμπιστοσύνη κινδυνεύουν" και πως οι πολίτες της Ένωσης δεν κατανοούν πλέον το σχέδιό της».

«Κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία στην ΕΕ και αλληλεγγύη, επαναλαμβάνοντας τις διηνεκείς εκκλήσεις του για μία ολοκληρωμένη ευρωζώνη με τον δικό της υπουργό Οικονομικών, Κοινοβούλιο και αυτόνομο προϋπολογισμό ώστε να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις» προσθέτει ο Guardian.

Αλλά και η μεγάλη ισπανική εφημερίδα El Pais στέκεται στη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Μακρόν στην Αθήνα. Με τίτλο «ο Μακρόν προτείνει από την Αθήνα μία νέα Ευρώπη πιο δημοκρατική και κυρίαρχη», το ισπανικό φύλλο τονίζει πως «ο Γάλλος πρόεδρος σκιαγραφεί σε έναν αυτοκριτικό και κριτικό, για τις ελίτ της ηπείρου μας λόγο, το όραμά του για την αναβίωση ενός κοινού σχεδίου».

«Ο περίγυρος της ομιλίας του ήταν κινηματογραφικός, θεατρικός, όπως ακριβώς αρέσει στον Γάλλο πρόεδρο: ο λόφος της Πνύκας, όπου γεννήθηκε η ελληνική δημοκρατία, με την Ακρόπολη στο βάθος. Η φιλοδοξία του δεν ήταν κατώτερη του φόντου: να σπείρει τον σπόρο για τη νέα Ευρώπη, ακριβώς στον τόπου όπου η τελευταία χρηματοοικονομική κρίση έφθασε έως του σημείου να την διαλύσει. Κανένας άλλος Γάλλος Πρόεδρος είχε μιλήσει σε αυτό το σημείο. Ο μοναδικός προκάτοχος ήταν ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρώ το 1959, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού του στρατηγού Ντε Γκωλ. Ο Μακρόν επικαλέσθηκε τη φράση που είχε εκφωνήσει ο Μαλρώ στο ίδιο σημείο: "υπάρχει μία μυστική Ελλάδα, που αναπαύεται μέσα στην καρδιά κάθε δυτικού ανθρώπου"», επισημαίνει στην ανταπόκρισή της η εφημερίδα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)