ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/09/2017 10:00 EEST | Updated 11/09/2017 11:09 EEST

Ευχές για τη νέα σχολική χρονιά από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων

eurokinissi

Eυχές στους μαθητές για μια καλή σχολική χρονιά αλλά και μηνύματα για το εκπαιδευτικό σύστημα της ώρας έστειλαν ο ΠτΔ, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Θέλω να σας μεταδώσω αυτή την θέληση, την θέληση για ζωή και δημιουργία. Να πάρετε απ’αυτή την καταστροφή, αυτό το παράδειγμα της αντίστασης στην καταστροφή, της θέλησης για ζωή, της θέλησης για δημιουργία. Και μπορείτε να δημιουργήσετε. Μην υποτιμάτε τις δυνάμεις σας», τόνισε προς στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου Καλάμου Αττικής -που επλήγη πρόσφατα από τις φωτιές- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρέθηκε κοντά τους με την ευκαιρία του αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως τόνισε, η επικοινωνία μεταξύ δασκάλου και μαθητή είναι αμφίδρομη και υπογράμμισε ότι «ο δάσκαλος μαθαίνει από εσάς, όπως εσείς μαθαίνετε από εκείνον».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη δοκιμασία που αντιμετώπισε η περιοχή τους από την καταστροφική πυρκαγιά, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να τους μεταδώσει την θέληση για ζωή και δημιουργία, μετά από αυτή την μεγάλη δοκιμασία: «Να πάρετε απ'αυτή την καταστροφή, αυτό το παράδειγμα της αντίστασης στην καταστροφή, της θέλησης για ζωή, της θέλησης για δημιουργία. Και μπορείτε να δημιουργήσετε. Μην υποτιμάτε τις δυνάμεις σας. Τούτος ο Λαός έχει τεράστιες δυνάμεις. Το πιστεύω, το ξέρω πραγματικά. Όταν θέλει κανείς να προχωρήσει δεν τον σταματάει τίποτα, όσο ταπεινή και αν είναι η καταγωγή του» επισήμανε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η γνώση δεν αντικαθίσταται με τίποτα και πρόσθεσε «Το διάβασμα που πρέπει να κάνετε δεν αντικαθίσταται. Και, κυρίως, μην μείνετε στην πληροφορία. Είσθε μια γενιά που έχει άπειρη πληροφορία. Μην μείνετε σ'αυτήν. Μετατρέψτε μαζί με τους δασκάλους σας αυτή την πληροφορία σε γνώση. Κάνετε την γνώση σοφία, πνεύμα. Μην θεωρήσετε ότι αυτή η γνώση που παίρνετε εδώ στο σχολειό είναι ένα βάρος. Θα με θυμηθείτε όσοι προχωρήσετε. Αυτή η ‘ταπεινή' - ας το πω έτσι - πληροφορία και γνώση που παίρνετε εδώ, θα σας ακολουθεί σε όλη σας την ζωή. Η βάση για την επιστήμη του μέλλοντος είναι η γνώση που αποκτάτε μέσα σ'αυτό το σχολείο. Σας παρακαλώ πολύ διαβάστε και αγαπήστε αυτό που διαβάζετε. Πάρτε την πληροφορία και βάλτε την στις σωστές διαστάσεις της ζωής. Κάντε την εργαλείο για να οξυνθεί το πνεύμα σας και να δημιουργήσει εκείνα που μπορεί να δημιουργήσει. Δεν είναι δύσκολο».

Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός:  «Καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους» εύχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Facebook.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στο πιο ορεινό χωριό και στο πιο απομακρυσμένο νησί, το κουδούνι χτύπησε στην ώρα του για όλα τα παιδιά. Είμαστε πολύ περήφανοι που για δεύτερη χρονιά, όλα τα σχολειά μας ανοίγουν με τους δασκάλους και τους καθηγητές στις θέσεις τους, χωρίς σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές: η υποδοχή των εκπαιδευτικών από τους κατοίκους των πολύ μικρών νησιών μας, όπως είναι η Σχοινούσα και η Ανάφη. Και στην Αρκεσίνη Αμοργού, όπου πήγε φέτος νηπιαγωγός για δυο παιδάκια και οι κάτοικοι κατέβηκαν στο λιμάνι να καλωσορίσουν τις δασκάλες.

Η έγκαιρη πρόσληψη πλέον των 15.000 αναπληρωτών νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, η επέκταση του ολοήμερου προγράμματος διδασκαλίας, η επέκταση των σχολικών γευμάτων, η έγκαιρη κάλυψη των αναγκών των σχολείων της ειδικής αγωγής είναι μέτρα που δείχνουν την στήριξη της πολιτείας στον θεσμό που στηρίζει την οικογένεια, την κοινότητα και την εργασία. Η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στον φετινό προϋπολογισμό σηματοδοτεί την επιστροφή της δημόσιας χρηματοδότησης στην κανονικότητα μετά την επταετή προσπάθεια επιβολής της ιδεοληψίας ότι πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες του κράτους για Παιδεία. Δαπάνες που τελικά κατέληγαν να μεταφέρονται στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενισχύοντας το φαινόμενο της παραπαιδείας. Διότι κάποιοι θεώρησαν ότι οι μαθητές και οι ανάγκες τους είναι κάποιοι αριθμοί πάνω σε λογιστικά φύλλα. Κανένας γονιός όμως δεν θα μπορούσε να σκεφτεί έτσι, κάνοντας εκπτώσεις στην εκπαίδευση των παιδιών του.

Όσο η χώρα μας αφήνει πίσω τις δύσκολες μέρες της κρίσης, θα μπορούμε να επιταχύνουμε τα βήματά μας προς αυτή την κατεύθυνση. Για ένα σχολείο που θα παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, σε ένα περιβάλλον συνεργασίας και αλληλοβελτίωσης. Ένα σχολειό για όλα τα παιδιά -χωρίς αποκλεισμούς- που προάγει αρχές και αξίες όπως είναι η άμιλλα, ο συναγωνισμός και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ένα σχολείο που σε τελική ανάλυση, θα διαμορφώνει πολίτες.

Χωρίς αμφιβολία πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, όμως το κουδούνι χτυπάει σήμερα με αισιοδοξία για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Αυτή την αισιοδοξία θα κρατήσουμε ως το τέλος της χρονιάς και για τις επόμενες που έρχονται.

Καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους!»

Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος ΝΔ: «Κάθε παιδί που ξεκινά σήμερα το σχολείο, είτε δίνει πανελλήνιες, είτε πάει πρώτη δημοτικού, έχει γεννηθεί από το 2000 και μετά. Γι' αυτήν τη γενιά, που μεγάλωσε μέσα στην κρίση, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αποκτήσει ισχυρά εφόδια για να προχωρήσει στη ζωή της. Να μείνει στη χώρα μας και να την κάνει καλύτερη» σημειώνει, σε ανάρτησή του στο facebook, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχουμε ανάγκη στην εκπαίδευση είναι να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στα σχολεία μας.

Θα είναι μία βαθιά αλλαγή που θα απελευθερώσει δυνάμεις και τη δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών μας, που είναι ο μεγαλύτερος πλούτος για τα σχολεία μας. Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σε όλη τη χώρα!».

Φώτη Γεννηματά, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Θέλουμε ένα σχολείο ανοιχτών οριζόντων και όχι χαμηλών προσδοκιών» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία παρέστη στον αγιασμό στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά.

«Ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία και προκοπή σε όλους. Στους μαθητές, στις οικογένειές τους, που εύχομαι να τα καμαρώνουν πάντα όπως επιθυμούν και στους δασκάλους που πρέπει να έχουν την δύναμη για να στηρίξουν τα παιδιά. Είμαστε σήμερα εδώ, γιατί θέλουμε να μιλήσουμε όχι μόνο με τις ευχές μας» είπε η κ. Γεννηματά. «Θέλουμε να πούμε ότι στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται για ένα καλύτερο σχολείο που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά αλλά αναγνωρίζει και την αξία. Θέλουμε ένα σχολείο ανοιχτών οριζόντων και όχι χαμηλών προσδοκιών. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Διαπολιτισμικό Σχολείο Κορδελιού. Επέλεξα να σταθώ εδώ, μπροστά σε αυτή την σκάλα με τα μηνύματα αγάπης, φιλίας, δημοκρατίας, δημιουργίας, ανοιχτής κοινωνίας που έχουν γράψει τα ίδια τα παιδιά. Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσει έξω από τους τοίχους αυτού του σχολείου. Σε όλη την ελληνική κοινωνία γιατί μαζί χέρι-χέρι οι Έλληνες μπορούμε να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα δυνατή, δημοκρατική, ισχυρή. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Καλή χρονιά».

Δημήτρης Κουτσούμπας, Γ.Γ., Κ.Ε. Κ.Κ.Ε.:«Ευχόμαστε καλή αρχή και καλή δύναμη στους μαθητές, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς. Καλή δύναμη στον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης, που στις μέρες μας είναι ακόμα πιο απαραίτητη για τον άνθρωπο, για να στέκεται στα πόδια του, να μπορεί να εξηγεί τον κόσμο, να μπορεί να τον αλλάζει» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

«Βέβαια, αυτή η προσπάθεια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα για τα παιδιά κυρίως των λαϊκών οικογενειών, που μετράνε μέρα με τη μέρα νέες μεγάλες απώλειες. Που αναγκάζονται κάθε Σεπτέμβρη να αποφασίσουν «τι θα κόψουν» από τα απολύτως αναγκαία για τα παιδιά τους, για τη μόρφωσή τους, την πρόσβασή τους στην τέχνη, στον αθλητισμό, που είναι απαραίτητα για τη νεολαία» προσθέτει στην δήλωσή του, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφωθούν ουσιαστικά. Γιατί κανένας νέος άνθρωπος δεν είναι σήμερα περιττός. Κανένας νέος δεν είναι ανήμπορος μπροστά στη γνώση».

 

«Το σημερινό κόσμο που ζούμε, με τη δύναμη της γνώσης μπορούμε να τον εξηγήσουμε. Με την οργάνωση, όμως, της πάλης μπορούμε και να τον αλλάξουμε!» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής Ποταμιού: «Καλή σχολική χρονιά» ευχήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης στου μαθητές και τις μαθήτριες του Α' Πειραματικού Γυμνασίου στην Πλάκα, το οποίο επισκέφθηκε μαζί με τον βουλευτή Β' Αθήνας Γιώργο Αμυρά.

«Σήμερα το πρωί μας κάνατε ένα μεγάλο δώρο, στον Γιώργο και σε εμένα, αλλά πιστεύω και στους γονείς και στους καθηγητές σας: ξεκινήσαμε τη μέρα μας με τα χαμόγελά σας και σας ευχαριστούμε γι' αυτό. Και πρέπει να σας πω ότι πρέπει να συνεχίσετε να χαμογελάτε, γιατί εκτός όλων των άλλων είστε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας» δήλωσε ο κ.Θεοδωράκης.