ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/09/2017 03:20 EEST | Updated 12/09/2017 12:08 EEST

Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στον Τσακαλώτο και τα χρονοδιαγράμματα για την τρίτη αξιολόγηση

Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (L) and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos speak together ahead of a Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, on December 5, 2016.  / AFP / EMMANUEL DUNAND        (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (L) and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos speak together ahead of a Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, on December 5, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Ραντεβού εθιμοτυπίας αλλά και ουσίας χαρακτηρίζουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το επικείμενο ταξίδι του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα. Αν και η θητεία του κ. Ντάισελμπλουμ ολοκληρώνεται στο τέλος του 2017, ο ίδιος δεν θα ταξιδέψει στην Αθήνα μόνο για να χαιρετίσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτος. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναζητά υποστηριχτές προκειμένου να καταφέρει να βρεθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πόστο και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του.

Ωστόσο, το γεγονός ότι έρχεται μόλις μια ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές δείχνει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ στην ατζέντα του θα έχει και τις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης. Η επικείμενη επίσκεψη του προφανώς και θα γίνει σε τελείως διαφορετικό κλίμα από την επεισοδιακή συνάντηση του 2015 με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ συνεργάτες του αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες που έχει κάνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προκειμένου να ομαλοποιηθεί το κλίμα μετά τις εντάσεις της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη φορά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχεται με στόχο να διατηρήσει το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, ενώ ο ίδιος μετά και την εκλογική ήττα στη χώρα του είναι αποδυναμωμένος με το μέλλον του να παραμένει αβέβαιο. Βέβαια θα μεταφέρει και το αυστηρό μήνυμα των δανειστών για την συνέχεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η τρίτη αξιολόγηση.

Το πρώτο Eurogroup

Της επίσκεψης του Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έχει προηγηθεί η πρώτη για τη νέα σεζόν συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Εκεί θα βρεθούν και οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών προκειμένου να ενημερώσουν για τα πρώτα ευρήματα από τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι θεσμοί έχουν βάλει όπως πάντα στο μικροσκόπιο τους την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Αντίστοιχα ελέγχουν την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες, ενώ εξονυχιστικά ελέγχονται οι δαπάνες.

Παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, αλλά και την πορεία των προσλήψεων. Αυστηρός θα είναι ο έλεγχος και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασία με τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την προστασία των εργαζόμενων.

Ανοιχτά φαίνεται ότι παραμένουν και το θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματος του μηχανικού, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων καθώς και για τα διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα βραχείας νοσηλείας (day clinics).