ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταλλωρύχοι από τη Χαλκiδική εισέβαλαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Όλα θα λυθούν μέσω διαιτησίας, λέει ο Σταθάκης

|
sooc

Όλες οι εκκρεμότητες θα λυθούν στη διαιτησία επεσήμανε σήμερα, Tετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το θέμα πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, ενώ η διαιτησία προβλέπεται να διαρκέσει τρεις μήνες.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και κατέληξε σε κοινό πλαίσιο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση επεσήμανε πως αν ζητηθεί συνάντηση και από την πλευρά της εταιρείας αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Επανέλαβε δε ότι έως την Πέμπτη- ή ακόμη και σήμερα Τετάρτη- θα εκδοθούν όλες οι άδειες που απομένουν για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης της Ολυμπιάδας. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει άμεσα η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου μεταλλείου. Η αδειοδότηση των Σκουριών που συνδέεται με το επίμαχο ζήτημα της μεταλλουργικής μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαιτησίας. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, κατέληξε ο υπουργός.

Νωρίς το πρωί εκτυλίχθηκαν σκηνές έντασης στο υπουργείο Ανάπτυξης, με εργαζόμενους στα μεταλλεία Χαλκιδικής να συγκρούονται με δυνάμεις της αστυνομίας προκειμένου να εισέλθουν στο κτίριο και τους αστυνομικούς να κάνουν χρήστη χημικών.

Στην είσοδο του υπουργείου, στην οδό Μεσογείων, βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ νωρίτερα σημειώθηκε ένταση όταν κάποιοι εργαζόμενοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στα γραφεία.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού έχουν φτάσει στην Αθήνα με τρία πούλμαν και ζητούσαν συνάντηση με τους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Σωκράτη Φάμελο προειδοποιώντας πως δεν θα αποχωρήσουν εάν δεν δοθούν οι άδειες στην Eldorado Gold προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των ορυχείων και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος αναμένεται να έχει συνάντηση με τους εργαζομένους

O πρόεδρος των εργαζομένων κ. Ζαφειρούδας μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε: «Κατεβήκαμε γιατί η αγωνία των εργαζομένων και των οικογενειών δεν γινόταν να μην κατέβουμε και να ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή που οι άδειες ξέρουμε ότι είναι στα γραφεία των υπουργών για να έχουμε και αύριο δουλειά. Ζητήσαμε συνάντηση με τον Σταθάκη και τον Φάμελο, έχουμε κάνει άπειρα αιτήματα και δεν μας έχουν δεχθεί. Να τελειώνει αυτή τη στιγμή αυτό το πράγμα που έχει γίνει, θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να πάρουμε τις άδειες. Ξέρουμε ότι οι άδειες είναι στο γραφείο του υπουργού και θα μείνουμε εδώ μέχρι να τις πάρουμε.

Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε τις άδειες, πρέπει να το καταλάβει τώρα η κυβέρνηση.

Θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, ταυτόχρονα γίνονται και άλλες δύο».

Υπουργείο Ανάπτυξης, μεταλλωρύχοι