Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών τα δημοσιονομικά στοιχεία. Σε καλό δρόμο ο εξωδικαστικός

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών τα δημοσιονομικά στοιχεία. Σε καλό δρόμο ο εξωδικαστικός
SOOC

Χωρίς καθυστερήσεις συνεχίζουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων του προγράμματος. Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών έχουν μπει κατά κύριο λόγο τα δημοσιονομικά στοιχεία προκειμένου οι θεσμοί να έχουν πλήρη εικόνα εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αυτοί τη στιγμή βάζουν σε προτεραιότητα τον έλεγχο των δημοσιονομικών στοιχείων καθώς η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, θέτοντας τους στόχους για το 2018. Ως εκ τούτου οι τεχνοκράτες των θεσμών έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα για τη βάση εκκίνησης της επόμενης χρονιάς.

Τα ερωτήματα

Οι αρρυθμίες που έχουν εντοπιστεί στα έσοδα του Ιουλίου μέχρι στιγμής δεν ανησυχούν ούτε τους δανειστές, ούτε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια αναμένουν τα στοιχεία για το μήνα Σεπτέμβριο όταν και θα φανεί τι έγινε με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Αύγουστο τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν κρύβουν αρνητικές εκπλήξεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν δημιουργεί ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το σύνολο του 2017 και άρα να υπάρξουν πιέσεις για τις προβλέψεις του 2018.

Στελέχη του Οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι έως αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δεν υπάρχουν πιέσεις από την πλευρά των δανειστών. Ωστόσο, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τόσο την Παρασκευή όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, όσο και την 25 Σεπτεβρίου, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Προχωρά ο εξωδικαστικός

Καλά είναι τα νέα από το μέτωπο του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς στην πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης υπήρξε ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης της εφαρμογής και ειδικά για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Η συνάντηση θα επαναληφθεί αύριο Πέμπτη το απόγευμα, ενώ θα έχει προηγηθεί ενημέρωση των τεχνικών κλιμακίων από τις τράπεζες, καθώς, πλέον το μόνο θέμα που μένει σε εκκρεμότητα, είναι η διαμόρφωση του πλαισίου για την αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Δημοφιλή