ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/09/2017 13:29 EEST | Updated 15/09/2017 13:29 EEST

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Πόρισμα για εξορθολογισμό των κωλυμάτων επαγγελματικής επανένταξης αποφυλακισμένων

Reuters Photographer / Reuters
REUTERS/Yannis Behrakis yb/AA

Εκτενές πόρισμα για τον εξορθολογισμό των κωλυμάτων επαγγελματικής επανένταξης αποφυλακισμένων κατέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ομάδα εργασίας για την «Καταγραφή, ταξινόμηση, αξιολόγηση και τον εξορθολογισμό των κωλυμάτων και εν γένει θεσμικών εμποδίων επαγγελματικής επανένταξης αποφυλακισμένων και εν γένει ποινικώς διωχθέντωνπροσώπων».

Η ομάδα εργασίας, πέραν της συγκέντρωσης της διάσπαρτης και αναχρονιστικής, πολλές φορές, νομοθεσίας προχώρησε στην υποβολή προτάσεων εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού των κατ' ιδίαν διατάξεων για κάθε επάγγελμα, ώστε να εξυπηρετηθεί τόσο η ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, όσο και η ανάγκη ομαλής επανένταξης των καταδικασθέντων στην αγορά εργασίας και τελικά στην κοινωνία. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι κρίσιμη όψη της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισμένων αποτελεί η επαγγελματική επανένταξή τους ή αλλιώς η επανείσοδός τους στην αγορά εργασίας.

Η ομάδα εργασίας συστήθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2015 και παρέδωσε στον γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη, το αποτέλεσμα της πρωτότυπης έρευνάς της, δηλαδή έναν αναλυτικό πίνακα μαζί με μία επεξηγηματική έκθεση. Αυτό το υλικό διαβιβάστηκε στη Βουλή και ήδη συζητήθηκε χθες, 14 Οκτωβρίου, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή αναδείχθηκε η σημασία του ζητήματος, ως αίτημα εξανθρωπισμού του ισχύοντος δικαίου και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Η σχετική συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα γενικότερης συναίνεσης ως προς την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης των σχετικών ζητημάτων στο μέλλον.

Την ομάδα εργασίας αποτελούσαν οι: Αγγ. Πιτσελά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, η Σ. Γιοβάνογλου, δρ Νομικής ΑΠΘ, η Δ. Μπλίτσα, εισαγγελική πάρεδρος, υποψήφια δρ ΑΠΘ, η Α. Κιβρακίδου, δικηγόρος Θεσσαλονίκης, δρ Νομικής ΑΠΘ, ο Χ. Λαμπάκης, δικηγόρος Θεσσαλονίκης, υποψήφιος δρ ΑΠΘ, και η Ε. Τσαουσάκου, δικηγόρος Θεσσαλονίκης, ενώ τη συνδρομή της προσέφερε η Ζ. Μιχαλοπούλου, δρ Νομικής ΑΠΘ και δικηγόρος Θεσσαλονίκης.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)