LIFE

Το ‘χεις μέσα σου

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στην εποχή μας ίσως φαίνεται αδύνατη. Ένα επιβλητικό ποσοστό των επαγγελματιών εργάζονται πολλές ώρες την εβδομάδα. Οι ψυχολόγοι συμφωνούν: το σύνθετο άγχος από την ατελείωτη εργάσιμη ημέρα είναι καταστρεπτικό. Μπορεί να βλάψει τις σχέσεις, την υγεία και τη συνολική ευτυχία. Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού και οικογενειακού βίου σημαίνει κάτι διαφορετικό σε κάθε άτομο. Ο Θεοδόσης Τόμπρας, Νομικός Σύμβουλος σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, μοιράζεται τη δική του άποψη και περιγράφει μια πρόσφατη δική του ευ εμπειρία.

Πως θα σου φαινόταν αν μια μέρα ένας συνάδελφος ερχόταν ξαφνικά στο γραφείο σου, έκλεινε τον υπολογιστή σου, σου έδινε ένα μπουκάλι νερό και την ευχή του, να γυρίσεις αύριο με τη νίκη και αν όχι, τουλάχιστον να το ευχαριστηθείς βρε χριστιανέ!

Πόση νομίζεις ότι είναι η απόσταση ένας άντρας υπέρβαρος, καπνιστής, εργασιομανής και πολλαπλώς αγχώδης, να ξαναβρεί τον εαυτό του ή έστω απλά να ξανασυναντηθεί με αυτό που ήταν κάποτε, κάποια χρόνια πριν?

Το νους υγιής εν σώματι υγιή ή επί το ελληνικότερον και για την περίπτωσή μας, work-life balance, δεν είναι επιστήμη, είναι ενδοσκόπηση. Και πράγματι θέλει λίγο βοήθεια, στην αρχή. Από εκεί και πέρα δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς, θα το βρεις, είναι μέσα σου.

Πριν δέκα μήνες ένας συνάδελφος εισέβαλε στον επαγγελματικό μου μικρόκοσμο και έκλεισε τον υπολογιστή. Ακολούθησαν πολλά. Πολλά παιχνίδια ποδοσφαίρου για εμένα, μπάσκετ για άλλους συναδέλφους, μαθήματα αυτοάμυνας και γιόγκα για κάποιους άλλους.

Έτσι κάπως άρχισε να αναδύεται ένας νέος μικρόκοσμος, ο μικρόκοσμος με όνομα, ευWIND.

Στο όραμα των εμπνευστών του προγράμματος, έδωσε ζωή η συμμετοχή δεκάδων αρχικά και εν τέλει εκατοντάδων ανθρώπων μέσα από την εταιρεία. Ανθρώπων που συμμετείχαν με έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό. Αν περνάς στη δουλειά ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς σου, οι συνάδελφοι γίνονται και οικογένεια σου.

Είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα δεν είναι το παιχνίδι, είναι η ομάδα, δεν είναι το τι, είναι το πως. Ναι, δεν είναι η δραστηριότητα, η όποια δραστηριότητα, είναι ο τρόπος ζωής που έχεις επιλέξει. Δουλειά και διασκέδαση, αθλητικές δραστηριότητες, επαγγελματική και προσωπική ζωή. Αλλάζοντας παραστάσεις και νόρμες, αλλάζει και ο τρόπος σκέψης. Πλέον τη θέση του άγχους, παίρνει μία παιχνιδιάρικη προσέγγιση για τα πράγματα, που εδράζεται σε βαθιά αυτοπεποίθηση ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για την ομάδα. Ναι, ξενύχτια θα υπάρξουν ξανά, στόχοι και προθεσμίες βεβαίως, αλλά αυτά δεν είναι κορυφές που πρέπει να κατακτήσεις με συνεπακόλουθο το άγχος της αποτυχίας, είναι διαδρομές που απλά θα διαβείς. Θα προσπαθήσεις, σίγουρα θα αγχωθείς, θα τρέξεις, αλλά θα τρέξεις γιατί …το ‘χεις μέσα σου.

Με το ευWIND έγινε κάτι εντυπωσιακά πρωτόγνωρο. Μία δράση που εντάσσεται τύποις στις πολυάριθμες δράσεις του ανθρώπινου δυναμικού, έγινε εβδομαδιαία απαραίτητη συνήθεια και αφορμή θετικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε ανθρώπους που μοιράζονται κοινούς επαγγελματικούς στόχους.

Το πολλαπλασιαστικό αυτό φαινόμενο το έχει περιγράψει ο Χριστάκης στο βιβλίο του «Δικτυωμένοι». Το ποιοι είμαστε είναι οι φίλοι μας και οι φίλοι των φίλων μας.

Το Ευ των πολλών διαμορφώνει μία πληθωρική συναισθηματικά πραγματικότητα, λειτουργώντας καταλυτικά προς την ενίσχυση των δεσμών με τους ανθρώπους γύρω μας. Εν τέλει αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μία διδαχή αγάπης, αγάπης και ενδιαφέροντος για τους συνεργάτες σου, τους συναδέλφους, τους ανθρώπους που πασχίζεις για ένα κοινό καλό και έχεις μία κοινή στοχοθέτηση στη ζωή. Μα πάνω από όλα αγάπη για τον ίδιο σου τον εαυτό, για το ταξίδι που σου παρέχει, για το ρόλο που διαδραματίζεις για τους δικούς σου ανθρώπους, σε πλείστες εκφάνσεις, ως συνάδελφος, ως φίλος, σύντροφος και γονιός.

Όσο πιο πολυπρόσωπος ο ρόλος σου, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη σου, να κάνεις σίγουρα το ταξίδι, αλλά να το κάνεις με νόημα. Να αποτελέσεις παράδειγμα για τον περίγυρό σου, να επηρεάσεις θετικά και να επηρεαστείς, να καταφέρεις να ανήκεις σε κάτι πιο σπουδαίο από εσένα.

Αυτό το κάτι πιο σπουδαίο πήρε μορφή στα πρόσωπα 1200 ανθρώπων την περασμένη Κυριακή στο 1ο ευWIND Festival και είναι η απαρχή για όσα επίσης σπουδαία θα ακολουθήσουν.

Το ευWIND είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και ευεξίας που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τους εργαζόμενους της WIND, με κύριο μέλημα τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες που οι ίδιοι έχουν προτείνει. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2016 και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο yoga, αυτοάμυνα, ακαδημία Γονέων WIND, αντικαπνιστικά sessions και την ευWIND Band, στις οποίες έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι.

Ως πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργειών ανάπτυξης και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού που υλοποιεί η WIND, με έμφαση την επένδυση στους ανθρώπους της, ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα.

Ο πρώτος χρόνος του ευWIND, γιορτάστηκε με το ολοήμερο ευWIND Festival στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ των πρωταθλημάτων της εταιρίας, yoga, αυτοάμυνα αλλά και το συναρπαστικό live της ευWIND Band, του συγκροτήματος των εργαζομένων της WIND.